Steeds meer jongeren hebben bijbaan: "Vakkenvullen populairst door flexibele werktijden"

Michael van Huik heeft een bijzondere bijbaan tussen de tijgers.
Michael van Huik heeft een bijzondere bijbaan tussen de tijgers. © RTV Utrecht / Bernadette Keizer
PROVINCIE UTRECHT - Steeds meer middelbare scholieren nemen een bijbaan: bijna de helft van de jongeren tussen 15 en 20 jaar oud klust bij naast de studie. Vakkenvullen in de supermarkt is het populairst. Esther de Vries van de Jumbo in Leusden snapt dat wel.
"Ik ben zelf op mijn vijftiende ook begonnen in de supermarkt", zegt ze tegen Radio M Utrecht. "En blijven hangen." Haar belangrijkste reden om in de supermarkt te werken waren de flexibele werktijden. "Ik denk dat dat voor veel andere jongeren ook geldt."

CIJFERS

Zes jaar geleden had 42 procent van de jongeren een bijbaan. Nu dus bijna 50, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Meisjes hebben iets vaker werk dan jongens. Maar ze verdienen wel minder: gemiddeld 1600 euro per jaar, tegenover 1800 euro voor de jongens.
Ik had niet zo'n zin in een krantenwijk
Vakkenvuller Thomas
MBO-student Thomas is vandaag bezig aan zijn eerste werkdag in de Jumbo in winkelcentrum De Hamershof. "Ik had niet zo'n zin in een krantenwijk, om veel te lopen. "Toch is ook het supermarktwerk geen luilekkerleven: hij moest zich vanochtend om 7.00 uur melden in de supermarkt. "Dat was wel even wennen."
Maar Thomas kon eigenlijk niet meer achterblijven. Bijna al zijn klasgenoten werken al voor een extra bijverdienste. "Ik was een van de laatsten die nog geen baantje had." Bij de Jumbo verdient hij nu bruto 5 euro per uur.
Steeds meer jongeren hebben bijbaan

DIERENTUIN

Rond dezelfde tijd een paar kilometer verderop is Michael van Huik ook bezig aan zijn bijbaan. Hij doet iets bijzonders: namelijk DierenPark Amersfoort schoonhouden. Vanochtend lapte hij de ramen van het tijgerverblijf. "Maar ik doe ook veel andere dingen, zoals dingen opbouwen en afbreken."
Dat Michael zo dicht bij dieren mag komen, vindt hij "heel vet". "Het is anders dan alle andere banen. Het is nooit rustig. Je bent de hele dag bezig, in de weer met dieren en mensen."
Het is anders dan alle andere banen
DierenPark-medewerker Michael

VEEL SALARIS

Bovendien lijkt Michael het niet alleen qua werkplezier goed voor elkaar te hebben. Hij verdient ook nog eens relatief veel geld. Na kritisch doorvragen van verslaggever Robert Jan Booij vertelt Michael dat hij 9 euro per uur krijgt.
En er is goed nieuws voor jongeren die net als Michael een bijbaan willen tussen de hyena's en de zebra's: het DierenPark zoekt nog mensen. "Je moet minimaal 16 jaar zijn en een leuke collega zijn", vertelt woordvoerder Sharon de Kruijff.
17 procent van de werkende jongeren draait twaalf uur of meer per week. De meesten werken vooral op zaterdag, maar ook zondag is een populaire dag.
Radio M-verslaggever Robert Jan Booij loopt mee met Thomas, die zijn eerste werkdag in de supermarkt heeft.
Een bijbaan in het oerwoud tussen de tijgers, voor Michael is het werkelijkheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.