Krakers in pand Zeister bossen onverzettelijk: "We zijn van plan hier te blijven"

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
ZEIST - Officieel mag je al bijna tien jaar niet meer kraken. Maar dat betekent niet dat het niet meer gebeurt. Een groep diehardkrakers uit Utrecht heeft in de bossen van Zeist nu een heel bijzonder pand gevonden. Ze kraken het voormalig boedistisch centrum aan de Krakelingweg nu een paar weken en willen niet vertrekken.
"Voor veel mensen is een woning nu eenmaal niet te betalen", zegt kraker Ynze. "En het is ieders goed recht om een dak boven z'n hoofd te hebben." Ynze is de woordvoerder van een groep van zo'n 15 Utrechtse krakers die de afgelopen jaren van kraakpand naar kraakpand trok. Ze zijn het zat een zwervend bestaan te leiden. De krakers willen in de bossen van Zeist blijven. "Het leven is goed hier in de bossen. Het is een hartstikke mooie plek."
Krakers in pand Zeisterbos niet van plan te vertrekken

ANTIKRAAK

Aanvankelijk viel er volgens de krakers nog wel te praten met de vastgoedeigenaar over een tijdelijk verblijf. Er zou zelfs al gesproken zijn over een soort antikraakcontract, waarbij de krakers het pand zouden beheren en de gas, water- en lichtrekening betalen.
Maar daar kwam de eigenaar later toch op terug, beweren de krakers. Tegen RTV Utrecht zegt vastgoedmakelaar Roel Reinders helemaal nooit te hebben overwogen om de groep in het pand te laten wonen. "Als iemand jouw auto steelt en je vervolgens belt met de vraag of je 'm mag lenen, dan ga je daar toch ook niet mee akkoord? Ik doe geen zaken met dieven."
Ynze: "Wij zien het niet als diefstal. We pakken niet iemands huis af, de eigenaar woont hier niet of iets dergelijks. Het pand staat gewoon leeg. Je zou het ook anders kunnen zien: de eigenaar koopt het gebouw op en laat het leegstaan. Dat is ook een vorm van diefstal."

ONTRUIMING

De eigenaar van het pand in Zeist zegt dat het binnen een half jaar gesloopt wordt om er een zorginstelling neer te zetten. De krakers denken dat het veel langer gaat duren en willen er in de tussentijd blijven wonen.
Hoe dan ook, goede kans dat Ynze en zijn huisgenoten binnenkort een bezoekje kunnen verwachten van de politie die de groep dringend zal verzoeken het terrein te verlaten. En hoewel de krakers normaal gesproken zeggen vreedzaam te vertrekken, zullen ze zich dit keer wél verzetten tegen een ontruiming. "De mensen hier zijn van plan er te blijven. En dat zo lang mogelijk te doen."
"Staat uw pensioen ook zo leeg?" staat op een spandoek op het terrein.
"Staat uw pensioen ook zo leeg?" staat op een spandoek op het terrein. © RTV Utrecht / Peter Knieriem

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.