Seksboten Zandpad moeten weer weg uit Vinkeveense Plassen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Drie voormalige prostitutieboten van het Utrechtse Zandpad worden volgende week donderdag verwijderd uit de Vinkeveense Plassen. De gemeente De Ronde Venen is positief over de plannen om met de arken een congrescentrum met vergaderkamers en training- en teambuildingsactiviteiten te ontwikkelen, maar het vergunningsproces moet nog worden doorlopen. Daarom is het afmeren van de boten op dit moment niet toegestaan.
Onderneemster Marianne Nobels heeft inmiddels zes voormalige seksschuiten in haar bezit. Drie liggen er in Werkendam en drie in Vinkeveen. Marianne wil bij Zandeiland 2 een unieke plek ontwikkelen waar directeuren, CEO's en andere geïnteresseerden zich kunnen ontplooien. Door dat met boten te doen waarin vroeger prostituees werkten, heeft ze meteen iets bijzonders te pakken. "Het project heet Ouwehoeren. Gerrit Zalm (oud-minister red.) heeft die naam laatst voor me bedacht en toen dacht ik: welja, waarom ook niet. Het lokt iets uit."

BOTEN KOPEN

De gemeente sloot het Zandpad in 2013 wegens vermeende mensenhandel. De tientallen seksboten werden verkocht en geveild. Marianne werd een aantal keer overboden, maar kreeg toch een boot te pakken. En toen nog een aantal. De laatste boot kocht Marianne voor 500 euro vanwege de slechte staat. "Ik wilde er eigenlijk studentenkamers van maken in Utrecht, maar je kunt die boten nergens kwijt. Zo ben ik in Vinkeveen uitgekomen en is dit plan ontstaan." In het project zijn geen overnachtingsmogelijkheden en horecafaciliteiten opgenomen.
Je ziet niks meer van wat vroeger heeft plaatsgevonden in de arken
Ondeneemster Marianne Nobels

BEZORGDHEID

Niet iedereen in De Ronde Venen wordt enthousiast van de boten. Inwoners hebben bezorgd geïnformeerd of ze ook in Vinkeveen de betaalde liefde gaan dienen, maar dat is dus zeker niet het geval. Marianne moet er een beetje om lachen. Ze denkt dat de boten juist passen in de rustige omgeving.
"Je ziet niks meer van wat vroeger heeft plaatsgevonden in de arken. Het enige dat ik heb gevonden is een briefje waarop de huisregels stonden waar de vrouwen zich vroeger aan moesten houden." Er staat precies beschreven hoeveel klanten er binnen mochten, dat er altijd een condoom moest worden gebruikt, maar ook dat er geen doekjes door het toilet mochten worden gespoeld.
De huisregels.
De huisregels. © RTV Utrecht

WETHOUDER

Wethouder Alberta Schuurs (Recreatie) stelt dat het initiatief van Marianne past in het streven om activiteiten op de Vinkeveense Plassen toe te staan die geld opleveren en samengaan met de recreatiemogelijkheden. "Deze inkomsten hebben we hard nodig om de plassen goed te kunnen beheren. De gemeente Amsterdam draagt op dit moment nog bij aan het onderhoud van de Vinkeveense Plassen, maar dat stopt op termijn. Uiteraard houden we de natuurwaarden van het gebied scherp in de gaten."

VERGUNNING

De vergunning die wordt aangevraagd geldt voor een jaar. In die periode wordt volgens de gemeente gekeken of het gebruik van de conferentieboten goed samengaat met het recreatief gebruik van de Vinkeveense Plassen.
De ligging van de boten past niet in het bestemmingsplan. Daarom is een ruimtelijke verkenning aangevraagd. Het college bekijkt of voor deze activiteit een omgevingsvergunning voor afwijking van het bestemmingsplan kan worden verleend. "Daarvoor wordt onder andere met de provincie Utrecht overlegd. Pas als een vergunning is verleend en gepubliceerd, kunnen de conferentieboten worden afgemeerd", aldus de gemeente.
Hoelang dit traject gaat duren en wanneer de boten eventueel in gebruik kunnen worden genomen, is nog onduidelijk.
Seksboten Zandpad naar Vinkeveense Plassen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.