RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verzet tegen bouwplan seniorenwoningen in groen van Leersum: "Sympathiek plan op verkeerde plek"

1/3
LEERSUM - Samen oud worden, omringd door leeftijdsgenoten en heel veel groen, aan de rand van Leersum. Wie wil dat niet? Het is dan ook niet verrassend dat er bouwplannen zijn voor precies zo'n project aan de Boerenbuurt in Leersum. Een idee dat zelfs tegenstanders omschrijven als 'een sympathiek plan', maar volgens hen wél op de verkeerde plek. En dus is er verzet in de buurt. Vanavond gaan de twee partijen met elkaar in gesprek bij een informatiebijeenkomst over het project.

Het Hof van Leersum, zoals het project heet, komt uit de koker van Stichting Knarrenhof. Nel Sangers is daar het aanspreekpunt en legt uit wat de filosofie is. "Tussen thuis blijven wonen in je eigen huis en het verpleeghuis is een vacuüm ontstaan. Mensen voelen dat ook aan en zeggen: 'Ik wil thuis blijven wonen in een huis dat daar geschikt voor is. Een nieuw huis, een nieuw thuis. Met mensen die dat ook willen.'"

Het Hof van Leersum moet gaan bestaan uit zo'n 10 tot 15 woningen voor 50-plussers die bij elkaar in de buurt wonen en elkaar af en toe helpen. Op dit moment heeft Stichting Knarrenhof al zo'n hofje in Zwolle, en er zijn verregaande bouwplannen in Gouda, Zeewolde, Hasselt, Zutphen, Oldenzaal, Hardenberg en Garmerwolde.

Maar als het aan buurtbewoner Peter Kunneman ligt, komt het Hof van Leersum niet op de geplande locatie aan de rand van het dorp. "Het is een heel mooi gebiedje in Leersum waar we het over hebben. Er lopen schapen en ganzen: het bepaalt het dorpsgezicht van Leersum. Als je uit Wijk bij Duurstede komt, zie je de kerk liggen zoals dat 400 jaar geleden ook was. Als je dat gaat volbouwen, wordt Leersum een nieuwbouwwijk."

 De omgeving van de Boerenbuurt in Leersum. De omgeving van de Boerenbuurt in Leersum. | Foto: Peter Kunneman

KNARRENHOF
Kunneman zal vanavond namens het Bewonersgroep Behoud Boerenbuurt zijn zorgen delen met de initiatiefnemers van het nieuwbouwproject op een informatie-avond van Stichting Knarrenhof: "Het is een sympathiek plan op de verkeerde plek. Maar ik snap heel goed dat mensen het prettig vinden om zo te wonen."

Het is een sympathiek plan op de verkeerde plek."
Peter Kunneman, bewoner Boerenbuurt

Vanavond zal Nel Sangers uitleggen hoe de keuze is gevallen op de Boerenbuurt. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn er ongeveer 70 huishoudens die meewerken aan het oprichten van een of meerdere Knarrenhofjes. "Specifiek in Leersum is er een groep ontstaan van mensen die ook in Leersum wonen die zich aangetrokken voelen tot de manier van wonen zoals de Knarrenhof dat doet." Het is de groep uit Leersum die het oog liet vallen op de Boerenbuurt en daar afspraken kon maken met een grondeigenaar.

Het is dus niet makkelijk om te zeggen: 'maar niet hier'."
Nel Sangers, Stichting Knarrenhof

Volgens Sangers is er veel vraag naar dit soort projecten. "Over 20 jaar is zestig procent van Nederland boven de vijftig dus er is echt enorme behoefte aan dit soort woningen. Dat betekent dat heel veel mensen kijken naar levensloopbestendige woningen die er in feite niet zijn. En voor de gemeente is doorstroming erg van belang. Het is dus niet makkelijk om te zeggen: 'maar niet hier'. En daarom: we kijken op meer plekken, maar het is uiteindelijk aan de gemeenteraad."

WOONVISIE
De gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug moet nog instemmen met een woonvisie met daarin de plekken waar wel en niet gebouwd mag worden. Afhankelijk daarvan kan de bouw van het Hof van Leusden doorgaan. Kunneman blijft zich in de tussentijd met de bewonersgroep inzetten voor het groen: "Wij vinden dat we moeten opkomen voor dit mooie stukje natuur. Het is onomkeerbaar: als je eenmaal gaat bouwen, wordt het nooit meer een mooi natuurgebied."

PROJECTONTWIKKELAAR AM
Dit is niet de eerste keer dat bouwplannen zorgen voor reuring aan de rand van Leersum. Vorig jaar zette projectontwikkelaar AM een website online om te peilen of er behoefte was aan extra woningen in het gebied. AM zegt dat gebleken is dat dat zo is. Daarom is dat plan volgens een woordvoerder van de projectontwikkelaar nog steeds 'in voorbereiding'.

 De omgeving van de Boerenbuurt in Leersum. De omgeving van de Boerenbuurt in Leersum. | Foto: Peter Kunneman


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -