Amersfoort liep miljoenen mis door afschieten Armando Museum

AMERSFOORT - Amersfoort is een kunstschat van miljoenen misgelopen. De stad had een afspraak met kunstenaar Armando dat het na zijn dood een groot deel van zijn kunstcollectie zou krijgen. Omdat de stad in 2011 besloot toch geen Armando Museum te huisvesten, verviel deze afspraak. Dat blijkt uit documenten die in het bezit zijn van Nieuwsuur, meldt de NOS.
Het was de bedoeling dat de kunstcollectie in Museum Oud Amelisweerd moest komen, maar zover kwam het niet. Dat het zo gelopen is, doet nog steeds pijn volgens Ben Stoelinga, gemeenteraadslid van partij Amersfoort2014. "Amersfoort moest in 2010 zo'n vijf ton op cultuur bezuinigen. Toen heeft de stad met Utrecht een deal gesloten om een nieuw museum voor de Armando-collectie in Utrecht onder te brengen. Omdat Utrecht niet wilde meebetalen en de verwachte exploitatie ontoereikend was, beloofde Amersfoort tien jaar lang een ton mee te betalen. Later bleek dat exploitatie helemaal onmogelijk was. Hiermee zijn onnodig risico's genomen en dat is een schande", vertelt het raadslid.
Amersfoort financierde het nieuwe Museum Oud Amelisweerd omdat het een goede plek zou zijn voor de Armando-collectie, maar dat museum bleek al snel niet levensvatbaar zonder extra geld. Ook waren er allerlei onrealistische aannames gedaan, concludeerde adviesbureau Blueyard. Tegelijk dacht Amersfoort met het afstoten van het Armando Museum binnen de stadsmuren op de lange termijn haar bezuinigingsplan door te kunnen voeren.

BRAND

Voor 2007 had Amersfoort al een Armando Museum in de Elleboogkerk. Deze brandde in oktober van dat jaar af. De kerk werd herbouwd maar het museum kwam niet terug. Volgens wethouder Koser Kaya was dat vooral een beslissing van de Amersfoortse culturele organisatie Amersfoort in C.

MODERNE ROTZOOI

Voor Armando in 2018 overleed, trok hij zijn nalatenschap terug uit het mislukte project Museum Oud Amelisweerd. In 2013 reageerde de kunstenaar op het feit dat Amersfoort het museum niet meer wilde: "Blijkbaar willen ze geen moderne rotzooi meer. Daar heb ik natuurlijk geen oordeel over, maar ik wil liever niks met zulke mensen te maken hebben."
Het werk van de kunstenaar is tot 5 mei te zien in Museum Voorlinden in Wassenaar. De Armando-stichting zoekt nog naar een plek voor de kunstcollectie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.