Radio-dj Bram Krikke ingezet om jongeren naar de stembus te lokken

Bram Krikke maakt een filmpje voor social media.
Bram Krikke maakt een filmpje voor social media. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De verkiezingen voor de leden van de Provinciale Staten én het algemeen bestuur van de waterschappen: vreemd genoeg is het voor veel jongeren geen reden om de tocht naar de stembus te maken. Daarom bedachten Utrechtse studenten een plan om onder anderen radio-dj Bram Krikke in te zetten. Hij gaat jongeren motiveren om toch te gaan stemmen op 20 maart. Vandaag begint die campagne.
Krikke is zeker geen voor de hand liggende keuze, want normaal maakt hij filmpjes die aan elkaar hangen van meligheid en droge humor. Juist daarom vindt de besnorde dj het leuk om ook eens een serieus onderwerp te behandelen. In een vierdelige Youtube-serie van Bram in de Buurt behandelt Krikke allerlei thema's. Natuurlijk op z'n kenmerkende gortdroge manier. "Mijn video's zijn altijd heel erg random en heel erg kloten. Maar het is wel mooi om er een keer een boodschap aan toe te voegen. Dat ga ik subtiel in de video's verwerken."

STUDENTEN

Het idee om Bram in te schakelen komt van een groep studenten van de Hogeschool Utrecht. Voor een studieopdracht onderzochten zij hoe ze maagdelijke stemmers kunnen overhalen. "De informatie nu is langdradig, saai en niet interessant genoeg om ze te activeren", zegt één van die studenten Job van Gasselt.
Tijdens het studeren keek de groep studenten vaak naar Bram. En zo kwamen ze op het idee: "Als het goed is heeft Bram een flinke stoomcursus gekregen over wat de provincie precies doet. En er zijn thema's gekozen die relevant zijn voor jongeren." De vier video's gaan over wonen, openbaar vervoer, onderwijs en cultuur en de rol van de provincie daarin.

CELEBRITY

De provincie Utrecht had uiteindelijk te weinig geld om het idee integraal uit te voeren. Dus nu haken de andere provincies ook aan. De video's worden door heel het land opgenomen. Job is trots: "Dan zet je het op papier. En dan denk je: oh leuk als het gebeurt. Maar dat het dan ook nog daadwerkelijk gebeurt en dan ook nog voor de landelijke campagne, dat is wel heel gaaf."
Bij de eerste draaidag in Utrecht kon Job zijn held Bram even ontmoeten: "Ik vind het niet heel speciaal om zo'n celebrity te ontmoeten, maar Bram heeft een speciaal plekje in m'n hart". Bram hoopt dat z'n serie gaat helpen: "Ga echt stemmen, anders ben je echt een loser."

MAATSCHAPPELIJKE VRAAGSTUKKEN

Dat de komende verkiezingen ook een serieuze zaak zijn voor Utrechtse jongeren, staat als een paal boven water, aldus commissaris van de koning Hans Oosters: "We zijn met belangrijke en grote maatschappelijke vraagstukken bezig die van belang zijn voor hoe zij hun toekomst in de provincie kunnen opbouwen. Door nu keuzes te maken, zijn zij ook zelf verantwoordelijk voor de goede ontwikkeling van de provincie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.