Gemeente Amersfoort kortte man die weigerde baard af te scheren terecht op bijstandsuitkering

© Pixabay
AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort heeft een man die weigerde zijn baard af te scheren terecht gekort op zijn bijstandsuitkering. Dat bepaalde de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in Utrecht vandaag.
De man ontving een bijstandsuitkering. De ontvanger van zo'n uitkering is verplicht om gebruik te maken van de mogelijkheden die de gemeente biedt om aan het werk te gaan. Het volgen van een opleiding is een mogelijkheid. De gemeente mag de bijstand verlagen als deze verplichtingen niet worden nagekomen.
Omdat de man weigerde zijn baard af te scheren, wat in verband met veiligheidsvoorschriften benodigd is voor de opleiding tot asbestverwijderaar, stond de gemeente in haar recht, oordeelde de CRvB.
"Het dragen van een baard valt onder de vrijheid van godsdienst", erkende de raad. "Maar voor de inbreuk op de vrijheid van godsdienst had de gemeente een geldige reden. De regelgeving van de arbeidsinspectie vereist dat asbestverwijderaars een masker dragen dat goed op het gezicht aansluit om gezondheidsrisico's te verkleinen. Maskers worden daarop getest, maar dat kan alleen als de drager gladgeschoren is. Dit is een verplichting die wettelijk is vastgelegd en noodzakelijk is in het belang van de gezondheid van de werknemer. Daarom is in dit geval de inbreuk op de vrijheid van godsdienst toegestaan."
Bovendien had de man weinig andere kansen op het vinden van werk. "De opleiding was voorzien van een baangarantie en een uitgelezen kans op betaald werk. Met zijn weigering om deel te nemen aan de opleiding legt betrokkene een onnodige druk op de publieke middelen. Voor de verlaging van de bijstand in deze zaak had de gemeente dus een geldige reden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.