TBS van moordenaar van Sybine Jansons maximaal verlengd

Martin C. tijdens een zitting in 2000.
Martin C. tijdens een zitting in 2000. © ANP
MAARN - De tbs-behandeling van de moordenaar van Sybine Jansons uit Maarn wordt opnieuw met het maximum van twee jaar verlengd. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanmiddag besloten. Na die twee jaar wordt gekeken of de behandeling opnieuw verlengd moet worden.
De rechters volgen daarmee de eis van het Openbaar Ministerie en het advies van de kliniek waar de 57-jarige Martin C. wordt behandeld. Volgens de rechtbank is het recidive-gevaar te groot. De maatschappij moet beschermd worden tegen de man, luidt het vonnis.
Het 13-jarige schoolmeisje Sybine verdween op 19 januari 1999 toen ze van het Revius Lyceum in Doorn naar huis fietste. Ruim een maand later werd haar lichaam gevonden in een kanaal bij Breukelen. Weer zes maanden later werd zedendelinquent Martin C. uit Nieuwegein opgepakt. Weefsel met zijn dna zat onder de nagels van het meisje.     

VERLOF

Buschauffeur C. werd in 2001 in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar celstraf plus tbs met dwangverpleging voor de moord op Sybine en twee verkrachtingen die hij daarna pleegde. Zijn tbs-behandeling is sindsdien steeds verlengd met het maximum van twee jaar, vooral omdat de behandeling niet aansloeg.
Volgens de behandelaars in de Oostvaarderskliniek werkt Martin C. nu wel goed mee aan de therapie, maar zijn er nog jaren van behandeling nodig. Hij is wel een aantal keren op begeleid verlof geweest, maar dat is tot nu toe beperkt gebleven tot korte wandelingen in de directe omgeving van de kliniek. Het begeleid verlof zal de komende tijd geleidelijk worden uitgebreid. 

GEVAAR OP HERHALING

C. heeft een ernstige persoonlijkheidsstoornis die gepaard gaat met seksuele agressie. In 1993 werd de man, die toen nog in Amsterdam woonde, al veroordeeld voor een reeks brute verkrachtingen. De officier van justitie vreest voor herhaling als C. op vrije voeten komt. Het OM vindt dat de behandeling onvoldoende is gevorderd, vooral omdat C. blijft zwijgen over wat hij Sybine heeft aangedaan. 
De advocaat van Marin C., Hans Anker, pleitte er twee weken geleden voor de tbs-behandeling van C. met slechts met een jaar te verlengen. Volgens hem beseft zijn cliënt dat de behandeling nog lang niet klaar is, maar zou het goed zijn voor de motivatie als er meer uitzicht is op terugkeer in de maatschappij. Martin C. zou ook bereid zijn om te vertellen wat hij met Sybine heeft gedaan.   
De familie Jansons hoopt dat de moordenaar van Sybine ooit eerlijk zal vertellen wat er is gebeurd, maar wat hen betreft komt hij nooit meer vrij. Begin 2021 zal de rechter zich opnieuw over de tbs-verlenging van Martin C. moeten buigen.              

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.