Duidelijkheid over nieuwe regels Stint: extra rem en veiligheidsgordels

© RTV Utrecht / Anita Sara Nederlof
BILTHOVEN - Bijzondere bromfietsen zoals de Stint, moeten voortaan een extra rem hebben en er mogen nog maar maximaal acht personen mee vervoerd worden. Ook moeten de zitplaatsen veiligheidsgordels hebben en komt er minstens jaarlijks een controle bij fabrikanten.
Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer van minister Van Nieuwenhuizen. De regels voor de Stint zijn verscherpt, mede naar aanleiding van het ongeval in Oss in september vorig jaar.
De minister wil op korte termijn met de Tweede Kamer in gesprek over de nieuwe eisen, die als het aan haar ligt zo snel mogelijk daarna gaan gelden. Stints mogen zonder de aanpassingen de weg niet op.
Dat de regels strenger zouden worden was al duidelijk, maar de precieze voorwaarden waren nog niet bekend. De Bilthovense fabrikant van de Stint liet eerder al weten dat hij wil proberen de elektrische bolderkar na de zomer weer de weg op te hebben.

VEILIGHEID

''Met deze nieuwe eisen zetten we de veiligheid van bestuurders, passagiers en andere weggebruikers heel duidelijk op de eerste plek. De eisen aan fabrikanten zijn duidelijker en steviger, waarbij we nog steeds ruimte bieden voor nieuwe, innovatieve voertuigen'', aldus Van Nieuwenhuizen.
Voor verdere stappen wacht de minister onder meer nog op de uitkomsten van een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Van Nieuwenhuizen wil onder meer een verplicht rijbewijs voor bestuurders van een bijzondere bromfiets waarmee personen worden vervoerd. Ook kijkt ze naar een kentekenplicht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.