Proef tegen bodemdaling in polder Kockengen lijkt aan te slaan

© Peter Knieriem / RTV Utrecht
KOCKENGEN - Een uniek experiment om bodemdaling tegen te gaan in het veenweidegebied lijkt succesvol. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil die proef nu ook in de rest van de provincie doen. Sinds een jaar wordt in polder Spengen bij Kockengen met drukdrainage geprobeerd om de daling van de grond tegen te gaan.
Het werkt als volgt: midden in het land van boer Siem Scherpenzeel zit een sensor.  "Die bepaalt eigenlijk wanneer er wat in- en uitgelaten wordt", legt de boer uit. De sensor staat in direct contact met een kastje vol elektronica en een ton met water aan het begin van het perceel. "Als het waterpeil bij de sensor zakt dan wordt dat doorgegeven en wordt er water ingepompt." Het water wordt afgevoerd door een drainagesysteem van buizen dat onder de polder is aangelegd.
Een uniek experiment met drukdrainage in polder Spengen

RESULTATEN

De eerste resultaten van het experiment zijn hoopvol. "Met het drukdrainagesysteem konden we het grondwaterpeil tot 40 centimeter onder het oppervlak sturen. Bij het stuk land dat het systeem niet had was het grondwaterpeil tot 1 meter gezakt. Dat scheelt dus 60 centimeter", vertelt Annette van Schie van het waterschap. Ook boer Siem is enthousiast. "Tijdens de droogte dit jaar ging de groei hier weg, maar het weiland werd wel weer sneller groen. Het land herstelde zich sneller."
En uiteindelijk moet de nattere grond er ook voor zorgen dat de bodem minder snel daalt. "Door het lage peil droogt de veengrond uit, oxideert het en verdwijnt het. Dat is de bodemdaling", zegt Van Schie.

SUBSIDIE

Het enthousiasme van boer Siem werkt aanstekelijk. Een groep van 10 boeren wil bij polders Portengen en Kortrijk ook een drainagesysteem gaan aanleggen. Ze hebben daarvoor samen met het waterschap een subsidie aangevraagd. Van Schie: "Wij helpen ze hierbij. Hoe doe je dat nu? Wat zijn belangrijke randvoorwaarden voor de aanleg?"
Boer Siem Scherpenzeel is benieuwd welk resultaat het experiment op zijn land de komende jaren nog oplevert. De proef duurt pas een jaar en mag van hem nog veel langer duren. "Het is een probleem en daar moet je niet voor wegkijken. Je moet realistisch zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.