Bijzonder kanon van Culemborg naar Nationaal Militair Museum

© Omroep Gelderland
SOESTERBERG - Het kanon van Culemborg krijgt een nieuwe plek. Jarenlang lang het in de kasteeltuin in de Lekstad, maar om het bijzondere schiettuig beter te kunnen bewaren, wordt het overgenomen door het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.
Het gaat om de loop van een kanon uit de 16e eeuw, het onderstel is er niet meer bij. In Nederland zijn geen anderen kanonnen bekend van dit type en uit deze tijd.

AFBLADDEREN

"Het kanon staat in weer en wind buiten, maar daardoor bladdert het eigenlijk af", zegt Paul van Brakel, conservator van het Nationaal Militair Museum, op Omroep Gelderland. "Daar hebben we de gemeente op gewezen, maar zij gaven aan: beter conserveren lukt ons niet."
Daarop besloot het museum de touwtjes in handen te nemen. "We hebben gezegd: dan willen wij het kanon graag in onze tentoonstelling opnemen." Dat gaat nu dus daadwerkelijk gebeuren.
Het kanon op transport.
Het kanon op transport. © Omroep Gelderland
Het transport was best spannend. Om het kanon te kunnen verplaatsen, werd een kraan ingezet. Het schiettuig gaat nu eerst naar de werkplaats. Daar wordt het gerestaureerd. 'Het duurt dus nog even voordat het kanon bij ons te bekijken is."

REPLICA

Culemborg blijft niet met lege handen achter. Van Brakel: "We maken een replica van het kanon. Culemborg krijgt echt iets terug." Zo kan de gemeente toch blijven vertellen over de historie. "Zo'n voorwerp herbergt een stukje technologie en geschiedenis. Ook voor het nageslacht is dat belangrijk."
Bijzonder kanon naar Nationaal Militair Museum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.