Straattheaterfestival in Maarssen: "Het gaat hier om de artiesten, niet om de poespas eromheen"

© RTV Utrecht
UTRECHT - De diabolo's vliegen door de lucht, acrobaten fietsen op éénwielers of zitten hoog in de trapeze. Het indoor straattheaterfestival (STRTFSTVL) in De Fabrique in Maarssen is de komende dagen het toneel van artiesten, bezoekers én festivalboekers.
Overal lopen artiesten langs in de meest uiteenlopende kostuums: schippers, clowns, circusdirecteuren, een klaar-over en een vliegende man. Acrobaten Piet en Jan-Pier zijn ook van de partij. Zij staan hier om hun circusact aan de man te brengen. Volgens hen is dit de enige plek in Nederland om een act te verkopen of te netwerken.

NIET COMMERCIEEL

Het mooie aan dit festival vindt Jan-Pier dat het niet commercieel is. "Dit gaat echt om de artiesten, niet om de poespas eromheen." Het festival trekt niet alleen Nederlandse acrobaten, ze komen vanuit de hele wereld. "Het is een internationale straatartiesten-borrel", zegt Jan-Pier.

DRUK

Rob Vugs organiseert het festival en is daar erg druk mee. Hij had vanochtend geen tijd voor een ontbijt. "Iedereen wil wat van me, ik ben vanaf zeven uur al aan het rennen." Maar dat is het allemaal waard. Hij vindt dit festival belangrijk omdat hij wil dat straatartiesten gezien worden.

FANBASE

Dat is helaas niet altijd makkelijk. ''In tegenstelling tot muziekartiesten die hun muziek op Spotify kunnen zetten en daarmee hun eigen fanbase kunnen opbouwen, moeten straatartiesten het hebben van de festivalboekers." Dit festival is de oplossing want het brengt de boeker en straatartiesten samen en zo komen de artiesten aan hun optredens.
Het niveau is erg goed en groeit. Bovendien hou je de kinderen weg van de tablets.
Jan van de Ven, evenementenorganisator.
Ook Jan van de Ven loopt vanmiddag rond in De Fabrique. Hij is evenementenorganisator en op zoek naar artiesten en acrobaten. Hij vindt het festival een goede manier om acts te vinden voor zijn event. "Het niveau is erg goed en groeit", zegt Van de Ven. "Bovendien hou je de kinderen weg van de tablets."
Een meisje uit het publiek mag meedoen
Een meisje uit het publiek mag meedoen © RTV Utrecht
Intussen stappen Jan-Pier en Piet af op een boeker die ze herkennen en vertellen over hun show. "Het is goed om ze weer te zien en te zeggen dat we er weer zijn" vertellen ze. Het is echt een kwestie van klussen binnenslepen. Zo vertellen ze over een gesprek met een boeker die ze eerder hadden gevoerd. "Kunnen we weer komen?", vragen de lenige acrobaten. "Ja, ik heb jullie op het lijstje staan!", reageert een enthousiaste boeker.

ACROBAATJE

Jan-Pier en Piet zijn niet alleen maar bezig met de boekers. Ze amuseren natuurlijk ook het publiek en voeren de ene na de andere truc uit. Zo halen ze een meisje van een jaar of 7 uit het publiek, die ze vervolgens door de lucht zwieren en op hun schouders laten staan. Ze ontpopt zich tot een echt acrobaatje, maar nog wel wat verlegen. Ze is blij wanneer ze uiteindelijk weer naar haar moeder mag. Als daarna een lenige Braziliaanse de meest bizarre houdingen weet aan te nemen, barst een luid applaus los.
Lenige Braziliaanse
Lenige Braziliaanse © RTV Utrecht
Groot indoor straattheaterfestival in Maarssen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.