Ook de teek vindt het lekker weer

© Bewerking RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het mooie weer zorgt ervoor dat we massaal naar buiten gaan, maar daarbij is het nu al opletten geblazen voor de teek. Daarvoor waarschuwt het RIVM. Door de hoge temperaturen zijn de teken veel eerder actief dan gebruikelijk.
"In de winter kruipt de teek weg vanwege de lage temperatuur," zegt Kees van den Wijngaard van het RIVM. "Bij 5 tot 7 graden beginnen ze langzaam een beetje actief te worden. Maar bij deze temperaturen zijn ze echt wakker en gaan ze op zoek naar mensen en dieren."

GROENE OMGEVING

Teken kan je in elke groene omgeving aantreffen waar ze de mogelijkheid hebben om te schuilen, bijvoorbeeld in struikgewas. "Ze kruipen dan omhoog, bijvoorbeeld op een grassprietje, en maken dan de overstap naar mens of dier," zegt Van den Wijngaard. Dat gebeurt in een oogwenk, een teek ruikt wanneer hij de overstap moet maken.
Je hoeft je niet gelijk zorgen te maken als je bent gebeten. "Je wordt meestal niet ziek. In de meeste gevallen ontdek je de teek ook nog als die heel klein is en nog weinig bloed heeft opgezogen. Verwijder de teek dan zelf zo snel mogelijk." Dat kan bijvoorbeeld met een puntige pincet.

LYME

Het snel verwijderen van de teek zorgt ervoor dat de kans op de ziekte van Lyme halveert. Ongeveer twee tot drie op de honderd tekenbeten leiden tot deze ziekte.
Op de site tekenradar.nl staat waar de meeste teken actief zijn en wat je moet doen als je bent gebeten.
Radio M spreekt met Kees van den Wijngaard van het RIVM over de actieve teken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.