Woningen controleren met warmtecamera's populair in provincie

Extra woningisolatie levert al snel een hoger energielabel op
Extra woningisolatie levert al snel een hoger energielabel op © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Vrijwilligers van de Natuur en Milieufederatie Utrecht worden steeds vaker door woningeigenaren ingeschakeld om met warmtecamera's woningen op warmtelekken te controleren. Het aantal vrijwilligers is de afgelopen twee jaar dan ook verdubbeld.
"Het onderwerp leeft," zegt Wijnand Jonkers van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Dat komt volgens hem omdat de energierekening steeds hoger wordt en isoleren tot kostenbesparing leidt. "Maar mensen vinden het vooral ook leuk om sociaal bezig te zijn," doelt Jonkers op de grote groei van het aantal vrijwilligers.

GROEPEN VOL

Want waren er twee jaar geleden nog 150 vrijwilligers, nu zijn dat er al 300. Vanavond begint de opleiding van twee nieuwe groepen vrijwilligers die aan de slag willen met de warmtecamera. Aanmelden kan niet meer, de groepen zitten vol. "Ik verwacht dat we pas tegen het najaar weer plaats hebben," zegt Jonkers.
In twee avonden worden de vrijwilligers opgeleid. Ze leren hoe ze de warmtecamera moeten bedienen en hoe ze de verkregen informatie moeten interpreteren. Daarna kunnen ze worden ingeschakeld door woningeigenaren die willen weten waar de warmtelekken in hun woning zijn. De foto's geven vervolgens aan waar mogelijk energie kan worden bespaard.
Het warme weer is wel een nadeel voor de vrijwilligers die met de camera's op pad willen. "Het moet ook een beetje koud zijn," zegt Jonkers. "De warmtecamera's geven alleen een goed beeld als het niet warmer is dan 5 graden."
Radio M in gesprek met Wijnand Jonkers van de Natuur en Milieufederatie Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.