RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Constructie voor restauratie Domtoren opgebouwd: "Dit wordt de hoogste steiger van Nederland"

1/5
UTRECHT - Palen van honderden kilo's en liggers van vierduizend kilo per stuk worden vandaag in stelling gebracht aan de voet van de Domtoren. Ze vormen de constructie waarop de steigers gebouwd gaan worden voor de restauratie van de bijna 700 jaar oude toren. Een belangrijke dag, zegt beheerder Jaap van Engelenburg. Maar ook wel een beetje spannend.

"Het is spannend omdat we vrij weinig ruimte hebben om die lange liggers van vierduizend kilo te plaatsen", legt opzichter Jansen uit. Het is voor hem een bijzondere klus. "Ik heb nog nooit zoiets gedaan." Veiligheid gaat dan ook boven alles, zegt hij. Om er met een lach aan toe te voegen: "Kijk, alles kan naar beneden vallen. Maar goed, we gaan ervanuit dat dat niet gaat gebeuren".

ZEKERE VOOR HET ONZEKERE
"We nemen het zekere voor het onzekere", vult beheerder Jaap van Engelenburg aan. "Dus er zijn drie constructeurs en die rekenen elkaar na. Als de één wat berekend heeft, gaan de andere twee controleren of het allemaal klopt wat ze bedacht en ontwerpen hebben. En of het allemaal kan."

"Voor mij is dat best spannend, want we weten niet hoe ze bijna 700 jaar geleden die toren hebben opgebouwd. Naar beneden kukelen zal ie niet. Maar de steiger moet wel vijf jaar recht overheid blijven staan."

GROTE GRIJZE STAAF
De constructie wordt in totaal honderd meter hoog en is volgens van Engelenburg dan de hoogste steiger van Nederland. En wat we dan zien? "Een grote grijze staaf, midden in het landschap."

Van Engelenburg adviseert mensen om de komende tijd nog even een laatste goede blik te werpen op de toren. Want na de restauratie zullen kleuren anders zijn en zal de toren een heel ander gezicht krijgen. "Dus prent 'm goed in je hoofd, maak foto's. Want je kan 'm nooit meer terugzien zoals ie nu is."


RESTAURATIE DUURT JAREN
Voor de bouwvak moet de steiger af zijn. Tot en met 2024 is de Utrechtse toren dan 'ingepakt' zodat gewerkt kan worden aan het opknappen van de Dom. Er worden bakstenen vervangen, voegwerk wordt hersteld en eerder oplapwerk wordt kritisch bekeken en hier en daar overgedaan.

Wil je meer weten over de restauratie? Lees dan ons eerdere artikel over wat er allemaal gaat gebeuren.

Om de Domtoren worden steigers geplaatst voor de restauratie van de toren


 Opzichter Jansen en beheerder Van Engelenburg bij de Dom Opzichter Jansen en beheerder Van Engelenburg bij de Dom | Foto: RTV Utrecht

Verslaggever Robert Jan Booij nam vanmorgen een kijkje bij de opbouw van de steiger


Verslaggever Robert Jan Booij sprak met de opzichter en beheerder over de opbouw van de steiger
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -