OM eist 3,5 jaar cel na dodelijk ongeluk Uithof: "Raymond N. minacht rechter en nabestaanden"

© Menno Bausch
UTRECHT/MAARSSEN - Het OM eist 3,5 jaar cel tegen Raymond N. De 39-jarige Utrechter zou zich als een wegpiraat hebben gedragen toen hij botste met een bus op de Uithof. Zijn twee passagiers Dylan en Leroy kwamen bij ongeluk om het leven. Nabestaanden zijn verschrikkelijk boos dat N. geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn roekeloze rijgedrag. Maar zelf vindt hij dat de botsing buiten zijn schuld om gebeurde.
"Ik wil dat je mij aankijkt", zegt de moeder van Dylan voor ze huilend aan haar slachtofferverklaring begint. De vader van Leroy vertelt dat hij 'helemaal krankjorem' wordt van het laconieke gedrag van N. Het OM noemt zijn ontkennende houding onbegrijpelijk en minachtend. "De verdachte zwelgt in zelfmedelijden."

CRASH

Het drama gebeurde in september 2016. Raymond N. botste met een auto op een verlengde bus (lijn 12) en vervolgens op een lichtmast. Zijn beide inzittenden, de 22-jarige Dylan uit De Meern en de 26-jarige Leroy uit Maarssen, kwamen om het leven. Zelf raakte N. zwaargewond. Hij moest door de brandweer uit het wrak worden gezaagd en ontwaakte twee weken later uit zijn kunstmatige coma.
Hij is toch een professioneel buschauffeur?
Verdachte Raymond N.
Alles wijst erop dat N. veel te roekeloos is geweest. Hij zou tussen de 80 en 100 kilometer per uur hebben gereden, terwijl de maximumsnelheid op dat deel van de Sorbonnelaan 50 km/u is. Ook negeerde hij een rood verkeerslicht. Bovendien was de Utrechter onder invloed van alcohol en drugs.

BUSCHAUFFEUR HEEFT SCHULD

Maar dat klopt allemaal niet, zegt N. zelf. Hij wijst met de beschuldigende vinger naar de bestuurder van de bus waarmee hij botste. "Hij is toch een professioneel buschauffeur!" Ook bestrijdt hij dat hij te hard reed. De alcohol zou nog in zijn bloed hebben gezeten, nadat hij de nacht ervoor flink had doorgezakt.
N. beweerde zelfs dat Dylan en Leroy zelf verantwoordelijk zijn voor hun dood. Een van de jongens zou al nekletsel hebben opgelopen door een eerder ongeluk. Daardoor zou de klap hem fataal zijn geworden. Maar uit onderzoek blijkt dat de jongen niets aan zijn nek mankeerde en door een schedelbreuk is gestorven. De ander zou tegen het advies van N. in zijn gordel niet hebben omgedaan, maar dat viel niet meer te controleren.  
Zowel het OM als de massaal aanwezige nabestaanden reageerden vol afschuw op de ontkennende houding van N. De verdachte is nota bene eerder veroordeeld voor (te hard) rijden onder invloed. Ook had hij in het verleden problemen met harddrugs. De aanklager rekent het N. ook zwaar aan dat hij geen enkel medeleven toonde in de richting van de nabestaanden. Zo zou hij nooit iets van zich hebben laten horen na het ongeluk.
De advocaat van N. probeert het beeld te nuanceren dat zijn cliënt zich als een wegpiraat gedroeg. Hij was onder invloed, maar niet extreem. Bovendien zou hij minder hard hebben gereden dan nu wordt gezegd. Volgens zijn advocaat was N. hooguit zeer onoplettend of onvoorzichtig als bestuurder.
Naast de celstraf eist het OM ook een rij-ontzegging van vier jaar. De advocaat van N. pleit voor een kortere celstraf dan 3,5 jaar. Hij ziet meer in een voorwaardelijke gevangenisstraf, mogelijk in combinatie met een taakstraf. 
In het slotwoord betuigde N. alsnog spijt, al klonk dat weinig overtuigend. Ook blijft hij hardnekkig schuld ontkennen. "Ik vind het vreselijk dat die buschauffeur hier mee weg kan komen." Over twee weken doet de rechter uitspraak.
Vrienden en familie van Dylan en Leroy herdachten de jongens met een stille tocht van de Amsterdamsestraatweg naar het Domplein.
Vrienden en familie van Dylan en Leroy herdachten de jongens met een stille tocht van de Amsterdamsestraatweg naar het Domplein. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.