Rust bij azc Leersum is teruggekeerd: camera bij bushalte wordt weggehaald

© Frits Naafs
LEERSUM - Het cameratoezicht bij de bushalte bij het asielzoekerscentrum in Leersum wordt opgeheven. Er was een camera neergezet na klachten over asielzoekers die zich misdroegen, maar volgens de gemeente is de overlast inmiddels afgenomen.
Vorig jaar november trok de ondernemingsraad van vervoerder Syntus aan de bel over de veiligheid van chauffeurs die langs het asielzoekerscentrum reden. Bij de halte Hoogstraat zouden de chauffeurs bedreigd worden. Sommigen zouden daardoor met angst achter het stuur zitten. Ook ondernemers uit Leersum klaagden over groepjes asielzoekers die zich misdroegen.

MAATREGELEN

De gemeente, provincie, politie, Syntus en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gingen om tafel en maakten afspraken om de situatie aan te pakken. Eén van de maatregelen was het tijdelijk plaatsen van een camera. De gemeente laat nu weten dat dat resultaat heeft gehad. De overlast is afgenomen. De camera wordt daarom volgende week weggehaald.
Dat het weer rustig is bij de halte wordt beaamd door de ondernemingsraad van Syntus. De OR heeft er daarom begrip voor dat de camera verdwijnt. "We proberen het gewoon of het zonder kan", zegt een woordvoerder.
De gemeente laat weten dat andere maatregelen tegen overlastgevers wel van kracht blijven. Zij kunnen bijvoorbeeld een boete of locatieverbod krijgen. Werkt dat niet, dan kan iemand overgeplaatst worden naar een opvanglocatie met meer toezicht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.