Koplampdieven actief in Pijlsweerd

© RTV Utrecht
UTRECHT - In de Utrechtse wijk Pijlsweerd zijn de afgelopen weken meerdere peperdure koplampen gestolen. Volgens een buurtbewoonster, die zelf de afgelopen week twee keer het slachtoffer was, gaat het om nog zeker drie gevallen.
"Afgelopen zaterdag werd ik door de politie gebeld dat mijn auto opengebroken was", zegt het slachtoffer die anoniem wil blijven. "Toen mijn vriend en ik bij onze auto kwamen, bleken de koplampen weg te zijn. Toen we onze auto na het weekend terugkregen van de garage werd er in de nacht van zondag op maandag wéér ingebroken. We hebben inmiddels een schadepost van duizenden euro's. Omdat we niet allrisk verzekerd zijn draaien we zelf op voor de kosten."

XENON

Ook verschillende Volvo's met zogenoemde Xenonlampen zouden in de omgeving van de Herenweg zijn opengebroken. De lampen zijn populair onder dieven omdat ze na doorverkoop nog altijd veel opleveren. Ook duiken de koplampen steeds vaker op in hennepkwekerijen omdat ze weinig stroom verbruiken, amper warmte afgeven maar toch voor fel licht zorgen.  
Volgens de politie is er amper op te treden tegen de auto-inbraken. "Zeker als het om koplampen gaat is het achterhalen van eigenaren een hele lastige klus", zegt politiewoordvoerder Ellen de Heer. "Een lamp heeft geen specifieke kenmerken. We moeten het dus hebben van het op heterdaad betrappen van daders. Maar omdat het de hele week door gebeurt en niet op één specifieke plek is het lastig om daar specifiek op te surveilleren."

AFNAME

In januari van dit jaar werd er in heel Utrecht 42 keer ingebroken in een auto. Toch is dat een stuk minder dan in dezelfde periode vorig jaar. "Toen lag dat aantal ruim boven de 70. Dan gaat het om allerlei spullen die gestolen worden. We merken wel dat koplampen van Volvo's op dit moment erg populair zijn."
De politie roept getuigen op zich te melden en als mensen iets verdachts zien direct 112 te bellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.