Wereldwinkel IJsselstein sluit de deuren: "Ik zal het heel erg gaan missen"

© RTV Utrecht
IJSSELSTEIN - De Wereldwinkel in IJsselstein gaat dicht. Er wordt niet genoeg verdiend en er zijn te weinig vrijwilligers. En dit filiaal staat niet alleen; vorig jaar moesten bijna 40 wereldwinkels de deuren sluiten.
Bij de winkel in IJsselstein denken ze dat mensen wel duurzame spullen willen kopen, maar dat de meesten het niet doen. "Veel mensen zeggen wel dat er eerlijke handel moet zijn, maar dat mag dan niet meer kosten. Dat zie je ook bij duurzaam vlees. Iedereen heeft er z'n mond vol van. Maar als uiteindelijk het vlees duurder wordt, dan wordt het niet meer gekocht."
Vrijwilligster Corrien den Bode werkt met veel plezier in de Wereldwinkel IJsselstein
Zuur vindt bestuurslid Paula Bouwmeester het wel, want de Wereldwinkel is een ideële instelling. Ze zetten zich in voor een eerlijk loon voor de makers van de producten. "Je probeert zoveel mogelijk gezinnen in ontwikkelingslanden te helpen. En dat houdt nu op. En dat zal ik heel erg gaan missen."

LANDELIJKE TREND

Volgens Bouwmeester ging het langzaam achteruit met de winkel in IJsselstein na een verhuizing. Vanwege de huurprijs werd de locatie in een winkelstraat verruild voor een zijstraatje. "Maar de omzet in dit pand is toch wel tegengevallen. In de loop der tijd zie je ook je eigen vrijwilligers minder worden. Op een gegeven moment moet je gewoon reëel zijn en zeggen: is dit vol te houden?"
Bouwmeester denkt dat het een landelijke trend is. Tien jaar geleden waren er nog 400 Wereldwinkels in Nederland. Inmiddels zijn dat er nog ongeveer 250. Ook Eemnes en Montfoort sluiten bijvoorbeeld binnenkort de deuren. "Vooral voor de kleinere winkels is het lastig. We hebben in de buurt nog wel twee grote: in Nieuwegein en in Houten. Die zitten op toplocaties en we hopen dat die blijven bestaan."

UITVERKOOP

In IJsselstein houdt het nu op. Ze houden op dit moment een laatste uitverkoop. "We hopen dat alles wat we hebben nog verkocht gaat worden. En daarna moet het pand leeggehaald worden. Helaas. Dat is best wel moeilijk."
De Wereldwinkel in IJsselstein gaat binnenkort dicht
De Wereldwinkel in IJsselstein gaat binnenkort dicht © RTV Utrecht
De Wereldwinkel in IJsselstein sluit binnenkort de deuren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.