Toilet, koffie en beschut wachten: NS knapt 200 kleinere stations op

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
BILTHOVEN - De NS gaat de komende tijd tweehonderd treinstations opknappen en voorzien van bijvoorbeeld een schoon toilet en een beschutte wachtruimte. Voor de klus van de komende vijf jaar wordt 65 miljoen euro uitgetrokken.
"Na de succesvolle verbouwingen van de grote stations als Rotterdam Centraal, Breda, Arnhem Centraal en Utrecht Centraal, willen we nu andere stations aangenamer maken", zegt topman Roger van Boxtel van het spoorbedrijf.
De plannen worden vandaag gepresenteerd op station Bilthoven bij het bekendmaken van de jaarcijfers van de NS. Het station in Bilthoven is één van de onlangs opgeknapte kleinere stations.
Overzicht van de stations.
Overzicht van de stations. © RTV Utrecht / Lucas Van de Windt

KOFFIE EN EEN TOILET

De komende jaren volgt dus nog een flink aantal andere stations. Er wordt daarbij gekeken naar wat de NS de 'pijlers' noemt: koffie, beschut wachten, een schoon toilet en een watertappunt. Op enkele tientallen stations moet een zogenoemde 'stationshuiskamer' komen waar reizigers kunnen zitten met voorzieningen zoals wifi en de mogelijkheid om iets te eten of drinken.
Op andere stations waar nog geen voorzieningen zijn, wordt gekeken of er een Kiosk kan komen of dat lokale ondernemers betrokken kunnen worden bij het openen van een wachtruimte met koffie. Op 92 kleine stations worden de toiletten vernieuwd.

REIZIGERS POSITIEVER

Volgens de NS blijkt uit peilingen onder reizigers dat mensen steeds positiever zijn over de stations. De recente grote verbouwingen hebben daar aan bijgedragen.
Op Utrecht Centraal steeg de waardering van reizigers van 62 procent in 2014 naar 93 procent in 2018, zegt de NS. In Bilthoven was de waardering in 2014 63 procent. Na een opknapbeurt in 2015 steeg de waardering vorig jaar naar 90 procent.
Op Utrecht Centraal steeg de waardering van reizigers de afgelopen jaren flink
Op Utrecht Centraal steeg de waardering van reizigers de afgelopen jaren flink © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.