Noordelijke Randweg Utrecht verder uitgesteld

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - De Noordelijke Randweg Utrecht wordt later opgeleverd dan eerder gepland. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage die het Utrechtse college naar de gemeenteraad heeft gestuurd.
De oorspronkelijke opleverdatum lag op 31 december 2025, zoals ook was afgesproken met de provincie. Maar die planning is niet langer realistisch, schrijft het college. Daarvoor zijn er inmiddels te veel wijzigingen geweest.
Zo is de start van het megaproject al uitgesteld. De hoofdaannemer zou in december 2021 beginnen, maar dit wordt nu halverwege 2022. Dat komt volgens het college vooral doordat de bestemmingsprocedure pas later kan worden opgestart vanwege een arrest van het Europese Hof over het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

EEN OF TWEE TUNNELS

Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe opleverdatum wordt. Dat hangt af van de uiteindelijke variant die wordt gekozen. Voor de variant met een tunnel onder het Robert Kochplein verschuift de opleverdatum naar halverwege 2026. Voor de variant met een extra tunnel onder het Dunantplein ligt de verwachte opleverdatum in het eerste kwartaal van 2027.
Voor welke variant wordt gekozen is nog niet bekend. Vorig jaar werd duidelijk dat Utrecht extra geld van het Rijk kreeg voor het project. Maar voor het realiseren van de variant met twee tunnels bestaat op dit moment nog een tekort van 2 miljoen euro. Volgens het college is het nog onzeker of hier voldoende dekking voor wordt gevonden.
Het aanpakken van de Noordelijke Randweg kost ongeveer 220 miljoen euro. Het merendeel wordt al gefinancierd door het Rijk. De aanpassing van de Noordelijke Randweg bij Overvecht is nodig vanwege de hoge verkeersdruk. Er staan veel files en omwonenden ervaren veel overlast.
Impressie van de onderdoorgang bij het Robert Kochplein
Impressie van de onderdoorgang bij het Robert Kochplein © Gemeente Utrecht
Impressie onderdoorgang Dunantplein
Impressie onderdoorgang Dunantplein © Gemeente Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.