Basketbalcoach krijgt in hoger beroep zwaardere straf voor misbruik jeugdspelers

© Marijn van der Meer/RTV Utrecht
MIJDRECHT - Een basketbalcoach uit Mijdrecht, die twee jaar geleden werd veroordeeld voor seksueel misbruik van 16 jeugdspelers, heeft in hoger beroep een zwaardere straf gekregen.
Edmar D. is door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. Dat is een half jaar langer dan de rechtbank in Utrecht hem eerder had opgelegd. De tbs-behandeling kan direct beginnen.

TEGENVALLER

De langere celstraf is ongetwijfeld een zware tegenvaller voor de coach, met name omdat hij het hoger beroep zelf had aangetekend. Maar misschien mag D. van geluk spreken, want de advocaat-generaal had namens het OM een nog hogere straf geëist: 4,5 jaar cel plus tbs.
Omdat de man verminderd toerekeningsvatbaar is, ging het gerechtshof niet mee in de hogere eis van het OM. Wel moet de voormalige trainer in totaal ongeveer 22.000 euro schadevergoeding aan de slachtoffers betalen.

ARGON

Het seksueel misbruik van de jonge basketballers ging erg ver en vond plaats van 2000 tot 2002. Edmar D. was toen coach bij het Mijdrechtse Argon. Ook verleidde hij dertien minderjarige jongens tot het plegen van seksuele handelingen voor een webcam. Hij deed zich via internet voor als een minderjarig meisje.
D. was trainer bij meerdere basketbalclubs. Vier jaar geleden deed een voormalig jeugdspeler aangifte tegen de coach. Daarna volgden meer spelers. De man is ook nog veroordeeld voor het bezit van kinderporno.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.