Bodemonderzoek voor stadsverwarming Utrecht levert granaat op

De fabriek van Jan Jongerius na een bombardement in 1944.
De fabriek van Jan Jongerius na een bombardement in 1944. © W. de Beer (Bewerking door RTV Utrecht)
UTRECHT - Bij de aanleg van een transportleiding voor stadsverwarming in Utrecht heeft energiebedrijf Eneco een explosief gevonden. Het gaat om een granaat uit de Tweede Wereldoorlog, die in november werd aangetroffen en inmiddels is afgevoerd. Eneco heeft de vondst nu pas bekendgemaakt.
Eneco is bezig met de aanleg van twee nieuwe leidingen in de Utrechtse Dichterswijk. Dat is een groot project dat maanden duurt. In het gebied liggen mogelijk blindgangers, bommen van 500 pond die niet zijn ontploft.

JONGERIUS

De zware bommen zijn in 1944 afgeworpen door Engelse bommenjagers. Doelwit was de fabriek van Jongerius aan het Merwedekanaal, die door de Duitsers werd ingezet voor de oorlogsindustrie. De gevonden granaat is niet zo'n blindganger. Een granaat is veel kleiner.
Projectleider Gerrit Trouwborst van Eneco laat weten dat voor aanvang van het project uitgebreid onderzoek is gedaan naar explosieven in de grond. Vliegtuigbommen zijn verder niet aangetroffen. In 2002 werd wel een blindganger gevonden, juist op die plek in de Dichterswijk. Het terrein werd toen bouwrijp gemaakt voor de nieuwbouwwijk die er inmiddels grotendeels staat.

LUCHTFOTO'S

Blindgangers zijn relatief makkelijk op te sporen, omdat de Engelsen na elk bombardement uitgebreid luchtfoto's maakten. Daarop is te zien of er afgeworpen bommen ontploft zijn of niet. Dat geldt niet voor bommen die in het water van het Merwedekanaal terecht waren gekomen.
Trouwborst zegt dat ook onder het kanaal onderzoek is gedaan. "We boren twee buizen onder het Merwedekanaal door, zo'n tien tot twaalf meter onder het maaiveld. De kans dat een blindganger op zo'n diepte ligt is heel klein, zeggen de deskundigen. Er is dus geen enkel risico."
Het boren begint volgende week en zal zo'n drie weken in beslag nemen. Het hele project van de aanleg van de transportleiding zal aan het begin van de zomer worden afgerond. Op 9 maart is er een open dag bij het project.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.