Eerste testrit Uithoflijn bij daglicht: "Einde sardientjesgevoel in zicht"

© RTV Utrecht / Marloes Sollie
UTRECHT - De Uithoflijn is vandaag voor het eerst overdag getest tussen de Adama van Scheltemabaan en de P+R Utrecht Science Park.
De tests zijn bedoeld zodat trambestuurders de nieuwe trambaan leren kennen en er wordt gekeken of alle betrokken organisaties goed om kunnen gaan met verschillende situaties zoals een boomtak op de trambaan.
De afgelopen maanden zijn de proeven met name 's nachts gedaan. Zo zijn de technische systemen, de trams en de trambaan uitgetest. Vanaf vandaag worden alle trams getest, tot het aantal is opgebouwd tot zestien per uur. Dat betekent elke 3,5 minuut een tram.
Vanaf maart zullen de trams ook testritten maken van en naar het stationsgebied. Er moeten meer dan 100 mensen worden opgeleid om op de nieuwe trams te kunnen rijden.

VAN BUS NAAR TRAM

Gedeputeerde Dennis Straat blikte bij de proef alvast vooruit op de eerste échte rit van de tram, die later dit jaar moet gaan plaatsvinden. "De kans dat we in december gaan rijden is 95 procent. Ik hoop eerder, ergens in het najaar." Wethouder Lot van Hooijdonk is blij dat het 'sardientjesgevoel' in de stampvolle bussen straks verleden tijd is.
Theo Kats is projectleider van het proefbedrijf voor de Uithoflijn. "We willen zeker weten of lijn 12 vervangen kan worden, want het kan niet allebei", vertelt hij. 

HEEL VERSCHIL

Ron van Dopperen van de provincie Utrecht is eens rustig gaan zitten op één van de stoelen in de tram. "Hij zit lekker, maar ik heb hem al eerder uitgetest. We weten al langer hoe hij zit." Hij is enthousiast over de nieuwe tram. "Vergelijk het maar met een auto uit 1980 en een uit 2018, dat is een heel verschil."
U-OV-directeur Gerrit Spijksma heeft zelf ook achter het stuur van de tram gezeten. "Ik durfde niet meer dan 40 kilometer per uur te rijden." Hij noemt de nieuwe trams een compleet andere manier van werken. "Het is voor ons geen voertuig, maar echt een systeem."
Het interieur van de Uithoflijn.
Het interieur van de Uithoflijn. © RTV Utrecht / Marloes Sollie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.