Minder verkeersongevallen in Utrecht, maar gevoel van onveiligheid blijft

De Amsterdamsestraatweg behoort tot de meest onveilige wegen van Utrecht
De Amsterdamsestraatweg behoort tot de meest onveilige wegen van Utrecht © Google Streetview
UTRECHT - In 2018 heeft de politie minder dan 2.000 verkeersongevallen geregistreerd in Utrecht. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse voortgangsrapportage verkeersveiligheid. Dat is een daling in vergelijking met eerdere jaren.
In totaal waren er binnen de gemeentegrenzen van Utrecht 1909 geregistreerde ongelukken. Daarbij vielen 493 gewonden en 7 doden. Voorgaande jaren waren er steevast meer dan 2.000 ongelukken. Ook het aantal gewonden neemt af. Het aantal dodelijk slachtoffers ligt met 7 wel hoger dan in 2017, in dat jaar vielen er 3 doden in het verkeer.

ONVEILIGHEID

Opmerkelijk is dat het gevoel van onveiligheid in het verkeer juist iets is toegenomen. In een inwonersenquête geeft 36 procent van de ondervraagden aan ontvreden te zijn over de verkeersveiligheid in hun buurt. Dat was in 2017 nog 34 procent.
Iets meer dan een op de vier Utrechters geeft aan vaak last te hebben van gevaarlijk verkeer. In West is hier zelfs 40 procent ontevreden over. Inwoners van Leidsche Rijn zeggen met 18 procent juist het minst vaak last te hebben van gevaarlijke situaties in het verkeer.
In de top 15 van meest onveilige verkeerspunten komt de Amsterdamsestraatweg maar liefst zes keer voor. Vooral op het gedeelte tussen de Acaciastraat en de Fabriekstraat vinden veel ongelukken plaats. Ook op de Kanaalstraat en Lange Viestraat vinden relatief veel ongelukken plaats.

PRIORITEIT

Om de verkeersveiligheid te verhogen heeft de gemeente een lijst gemaakt met wegen die ze snel willen aanpakken. Wegen met een hoge prioriteit zijn onder meer de Laan van Chartroise, de Maliesingel-Tolsteegsingel en de Oudwijkerdwarsstraat.
Ook overlegt de gemeente met het Openbaar Ministerie en de politie over het plaatsen van flitspalen op zeven nieuwe locaties. Het gaat om de Theemsdreef, Neckardreef, Einsteindreef en Franciscusdreef in Overvecht en om de Beneluxlaan (twee locaties) en Europalaan in Kanaleneiland/Transwijk.
Op de Kanaalstraat vinden relatief veel ongelukken plaats
Op de Kanaalstraat vinden relatief veel ongelukken plaats © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.