Politiek Oudewater ontevreden over raadsverslaggevers, wil eigen journalist inhuren

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
OUDEWATER - Oudewater wil een tekstschrijver inhuren die verslag doet van de raadsvergaderingen. Volgens het college van B&W is de verslaggeving van de raad nu te karig. "En we vinden het belangrijk dat de inwoner van Oudewater wordt geïnformeerd over wat er in de gemeenteraad gebeurt en wat partijen in de raad vinden", legt wethouder Bas Lont (ChristenUnie/SGP) uit.
Maar juist in Oudewater wordt er genoeg gepubliceerd over de lokale politiek, meent journalist Trudie Scherpenzeel die voor de lokale krant de IJsselbode schrijft. "Drie verslagen per maand in de krant en elf uur politiek op de radio."
Scherpenzeel volgt de gemeenteraadsvergaderingen op afstand, net als veel van haar vakbroeders. "De perstafel tijdens de raad is weliswaar vaak leeg, maar we volgen het wel via een 'livestream'. Ik verzorg tijdens de vergaderingen een radioprogramma en kan mezelf dus niet in tweeën splitsen."
Oudewater wil een 'tekstschrijver' inhuren voor de gemeenteraadsvergaderingen

KRITIEKLOOS

Dat er te weinig verslag wordt gedaan van de gemeenteraad is dus flauwekul, meent Scherpenzeel. Ze vermoedt een andere reden voor het inhuren van een 'gemeentejournalist'."Een aantal partijen vindt dat al sinds jaar en dag dat de IJsselbode niet positief genoeg en te kritisch schrijft over wat er in de raad gebeurt. Maar we zijn er als journalisten toch niet om kritiekloos verslag te doen van de raadsvergaderingen?"

10.000 EURO

Komende maandag praat de raad in Oudewater over het inhuren van een door de gemeente betaalde tekstschrijver. Het college wil er 10.000 euro voor uittrekken en nog eens 5000 euro om extra ruimte te kopen in de IJsselbode. Want daar, op de gemeentepagina, moet het verslag van de raad komen.
Volgens wethouder Lont wordt de tekstschrijver weliswaar door de gemeente betaald, maar wordt diegene volledig vrijgelaten. "De tekstschrijver is onafhankelijk. De raad noch ik gaan bepalen waar hij over schrijft. Hij kan zelf bepalen welke onderwerpen hij belicht."

PRULLENBAK

Op 14 maart neemt de gemeenteraad een beslissing over de ingehuurde tekstschrijver. De enige oppositiepartij zal in ieder geval tégen stemmen. "Wat mij betreft is dit een voorstel voor de prullenbak", laat CDA-fractievoorzitter Judith de Vor weten. "Tekstschrijver is een versluierd woord voor journalist. En ik vraag mij af hoe onafhankelijk die journalist te werk kan gaan. Hij of zij wordt immers direct betaald door de gemeente."
"Er wordt al verslag gedaan van de raadsvergadering, in de IJsselbode. Als de gemeente de burger meer wil informeren dan kunnen ze dat zélf doen en niet een journalist inhuren die het collegebeleid moet gaan verdedigen. Het gaat er gewoon om dat een aantal fracties vindt dat er te negatief over ze wordt geschreven."

STOPPEN

Journaliste Trudie Scherpenzeel overweegt nu om te stoppen met haar verslagen van de raad. "Want als we allebei, de gemeente en ik, een eigen verslag schrijven, dan staan er twee stukken in over dezelfde vergadering. Dat ga je toch niet doen in een krant?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.