Trend: Utrechtse gebouwen omgetoverd tot iets nieuws

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
UTRECHT - Leegstaande gebouwen transformeren tot een hip café, een hotel of een woning. Je ziet het steeds vaker gebeuren en dat komt ook doordat het een win-win-situatie is. Panden die staan te verpauperen worden hergebruikt en er komt leven in de brouwerij op plekken waar daar veel behoefte aan is.
Zo wordt vandaag in Utrecht de Ping Pong Club geopend. Het gamecafé, waar je naast tafeltennissen ook bordspelletjes kunt spelen, is gerealiseerd in een loods langs het spoor in de Tweede Daalsebuurt. Peron E is de nieuwe naam van het bedrijfspand. Peron E. verwijst enerzijds naar het verleden van de Nederlandse Spoorwegen en anderzijds naar Evita Peron, de Argentijnse presidentsvrouw die dit gebied heeft bezocht om de fabrieken te bezoeken waar treinen voor Argentinië werden geproduceerd.
Eigenaar Job Keja erkent dat het gebied niet veel bekendheid geniet, maar hij houdt wel van een uitdaging. "De meeste Utrechters kennen dit gebied niet. Het is helemaal afgelegen en ligt achter de Amsterdamsestraatweg en de Tweede Daalsedijk. Het is heel ruim opgezet en daardoor is het een unieke kans om iets aparts te doen in Utrecht."
Het is een unieke kans om iets aparts te doen in Utrecht
Job Keja

UTRECHT AAN START TRANSFORMATIEPROCES

Een gebied ontwikkelen is geen eenvoudige klus en er komt veel bij kijken. Naast dat Keja mede-eigenaar is van de Ping Pong Club, is hij ook conceptontwikkelaar. Volgens hem is Utrecht een gebied waar veel te halen valt, en kunnen ze een beetje afkijken bij een andere grote stad om de hoek: Amsterdam.
De hoofdstad heeft meer ervaring op dit gebied en is al verder in het transformatieproces. "Utrecht is net als Amsterdam een groot dorp. In Amsterdam zie je al steeds meer dat de binnenstad van toeristen is, en dat mensen in hun eigen buurt van de horeca gebruik maken. En ik denk dat Utrecht steeds groter wordt, en daardoor gaat dat daar ook gebeuren. Meer op buurtniveau leuke initiatieven ontplooien, dan dat je altijd maar op Het Wed of de Neude hoeft te zitten", aldus Keja.
Een potje tafeltennis moet de eerste mensen naar het gebied lokken.
Een potje tafeltennis moet de eerste mensen naar het gebied lokken. © Studio Noun

BUURT BETREKKEN

Hoe je het wendt of keert, het is belangrijk om de omgeving bij de herontwikkeling van een gebied te betrekken. Dat is dan ook precies wat conceptontwikkelaar Keja, de gemeente en andere betrokken instanties gaan doen.
"We willen ook geen grote onrust voor de buurt creëren. We juist samen met de buurt leuke dingen bedenken. Zo'n plek waar je heel veel ruimte hebt in een stad, heb je bijna nergens meer", analyseert Keja.

TOEKOMST

De Ping Pong Club blijft de komende 2,5 jaar gevestigd in de Tweede Daalsebuurt. Hoe het grotere gebied Wisselspoor zich daarna gaat ontwikkelen is nog onduidelijk. Projectontwikkelaars zijn zich daar nu over aan het buigen. Eén ding is zeker; er gaan sowieso honderden woningen gebouwd worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.