'Wijk bij Duurstede moet zich niet langer tegen Houtens windmolenpark verzetten'

© RTV Utrecht
WIJK BIJ DUURSTEDE/SCHALKWIJK - Het is zinloos voor Wijk bij Duurstede om zich nog langer tegen de bouw van een windmolenpark in Schalkwijk te verzetten. Dat zegt wethouder Hans Marchal van Wijk bij Duurstede tegen RTV Utrecht naar aanleiding van berichtgeving in het AD.
Schalkwijk hoort bij de gemeente Houten, maar de windmolens zouden pal tegen de gemeentegrens van Wijk bij Duurstede worden gebouwd. Bewoners en politici vreesden voor geluidsoverlast en slagschaduw. Vorig jaar werd dan ook een motie aangenomen waarin stond dat Wijk bij Duurstede de bouw van het windmolenpark moest voorkomen.

TEGENSTANDER

Marchal was zelf ook een uitgesproken tegenstander van de windmolens en klopte zowel bij de gemeente Houten als bij Provinciale Staten aan. Maar die gesprekken leverden niets op. Daarnaast bleek ook dat de gemeente juridisch gezien amper mogelijkheden had om de komst van de windmolens tegen te houden.
"We leefden eerder nog in de veronderstelling dat een beroepszaak tot aan de Raad van State nog wel kans van slagen zou hebben," zegt Marchal. "Inmiddels is bekend dat die kans heel klein is." Procederen leidt bovendien tot hoge kosten en is tijdrovend.
"Als je dan de juridische strijd aangaat met een buurgemeente, en daarbij ook nog eens nul kans van slagen hebt, dan moet je een afweging maken. Gaan we door met de strijd of niet?"

GEMEENSCHAPSGELD

Marchal is daar zelf inmiddels wel over uit. "Ik was tegen de windmolens en ik ben tegen de windmolens. Maar als ik dit op een rijtje zet dan moet je daar bestuurlijk goed naar kijken. Is het dan wel wijs om gemeenschapsgeld te steken in een zinloze strijd?"
De gemeenteraad neemt dinsdag een besluit over deze kwestie. De wethouder benadrukt dat het dan ook uiteindelijk de raad is die beslist: "Als de raad beslist dat we verder ten strijde moeten trekken, dan doen we dat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.