Derde van Utrechtse Statenleden vertrekt voortijdig, absentie daalt licht

Boerkamp (l) en Joustra (m) vertrokken voor een functie als wethouder.
Boerkamp (l) en Joustra (m) vertrokken voor een functie als wethouder. © Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de Provinciale Staten van Utrecht hebben vijftien van de 49 Statenleden de rit niet uitgezeten. Dat blijkt uit een inventarisatie van absentiecijfers onder de politici van RTV Utrecht. In samenwerking met de regionale omroepen en de NOS is de afwezigheid in alle provincies op een rijtje gezet.
Onder de uitstroom in Utrecht zitten veel mensen met een politieke carrière. Van de voormalig-Statenleden zijn er nu vijf wethouder geworden: twee van de VVD (Willem Joustra en Anita Vlam), eentje van de SGP, (Gijs van Leeuwen) eentje van het CDA (Didi Dorresteijn) en eentje van D66 (Hans Boerkamp). Zohair El Yassini van de VVD vertrok naar de Tweede Kamer. Ad Meijer van de SP werd gedeputeerde in Flevoland.
De vele vertrekkende Statenleden noemde de provincie eerder zorgelijk. Toenmalig commissaris van de koning Willibrord van Beek pleitte er in zijn nieuwjaarstoespraak voor om de vergoeding voor een Statenlid te verhogen. Hij benadrukte dat het werk van een Statenlid soms zwaar, en daardoor minder aantrekkelijk, kan zijn.

ABSENTIE PER STATENLID

Qua absentie tijdens de reguliere Statenvergaderingen zit de provincie Utrecht net iets onder het gemiddelde van alle provincies in Nederland. Geen van de politici is meer dan vijf keer afwezig geweest tijdens een Statenvergadering. Het totale verzuim daalde licht van 4,8% (2011-2015) naar 4,6% (2015-2018) in totaal. Gemiddeld genomen waren er per vergadering van de 49 Statenleden twee absent.
Tineke Koelewijn van het CDA was het vaakst afwezig. Zij kon als enige van de Statenleden vijf keer niet intekenen op de aanwezigheidslijst. Koelewijn vindt dat heel erg jammer en zegt dat haar afwezigheid door persoonlijke omstandigheden komt. Ze heeft sinds de verkiezingen van maart 2015 een zetel in het provinciehuis

ABSENTIE PER PARTIJ

Het CDA, met 6 zetels, voert ook de ranglijsten aan qua afwezigheid als partij. In totaal waren er 18 Statenleden absent tijdens een vergadering. De christendemocraten worden gevolgd door D66. De partij heeft 9 zetels en telt de afgelopen periode 15 afwezigen.
De PVV was een van de braafste jongetjes van de klas. De partij was nagenoeg elke keer in volledige bezetting van vier zetels aanwezig, ware het niet dat Han IJsennagger in september vorig jaar een keer verstek moest laten gaan.
50PLUS is als enige volledige partij altijd aanwezig. De enige zetel met fractievoorzitter, en nu ook lijsttrekker, Mieke Hoek was elke bijeenkomst gevuld.

VOORWAARDEN

De inventarisatie is geteld sinds het aantreden van de Provinciale Staten in 24 maart 2015 tot en met december 2018. In die tijd zijn er 38 reguliere Statenvergaderingen geweest.
Commissievergaderingen, spoeddebatten over de Uithoflijn, buitengewone vergaderingen en verlengingen van vergaderingen op een andere dag zijn niet meegerekend. Ook een zwangerschapsverlof van Statenleden blijft buiten schot.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.