Alaaf! Cothenaren leggen laatste hand aan praalwagens voor drukke Verlichte Optocht

Verlichte praalwagen in de vorm van een draak. Archief.
Verlichte praalwagen in de vorm van een draak. Archief. © RTV Utrecht
COTHEN - Carnaval staat voor de deur en dus wordt op veel plekken in deze provincie vandaag nog hard gewerkt aan de laatste kostuums en praalwagens. Ook in Cothen is dat het geval. Daar is vanavond een van de grootste carnavalsevenementen van de provincie Utrecht: de Verlichte Optocht. En dus stond vanochtend een groep jongeren nog hard te klussen, zodat hun verlichte praalwagen de sfeer uitstraalt van diesel, smeerolie én... motorcross.
Tiener Rik van Dam en zijn vrienden zijn namelijk fans van de Zwarte Cross in de Achterhoek. En daarom is hun wagen helemaal in de sfeer van het motor- en muziekfestival met verwijzingen naar olie, brandstof en het nozem-drankje dat zo populair is op het evenement. Daar gaat veel werk in zitten: de jongens zijn al drie maanden met de wagen bezig. De liefde voor de optocht zit dan ook in de familie, vader Arnold van Dam is voorzitter van de Verlichte Optocht.
Rik van Dam en vrienden hebben zin in de optocht vanavond
En zoals de vriendengroep van Rik van Dam zijn er in Cothen meer mensen druk met hun wagen. In totaal worden er 60 deelnemers aan de optocht verwacht. En dat was 20 jaar geleden, toen de tocht voor het eerst werd gehouden, wel anders. Albert Stoker was in 1998 bedenker van die eerste optocht. Gevraagd naar waar hij de inspiratie vandaan haalde, lacht de kwieke tachtiger mysterieus: "uit het Stoker-brein", grinnikt hij. "Maar nee, ik reed ooit door Duitsland in de nacht. En daar zag ik een verlicht kasteel boven op de berg. En het is me bijgebleven dat het zo'n prachtig gezicht was. Ik denk: als wij ons kasteel nou ook zo verlichten dan denk ik dat we een mooie slag slaan."
De eerste optocht verliep 20 jaar geleden nog met één wagen en zonder vergunning, aldus Stoker. In de jaren daarna is de optocht veel groter geworden met meer deelnemers en meer regels. En dus besloot Stoker de organisatie een poosje geleden over te laten aan anderen: "Dat gezeur met dit moet, dat moet. Ik dacht: de jeugd kan veel beter met een telefoontje overweg dan ik. Die zijn overal zo bij. Laten we maar eens gaan kijken dat we het overdragen."
Die jongeren hebben de organisatie voorspoedig aangepakt. Dit jaar worden er dus 60 deelnemers verwacht. Tot nog toe deden op het hoogtepunt 48 wagens mee. "We zijn er trots op dat we het kunnen organiseren", aldus Michel Mocking van de organisatie. De Verlichte Optocht trekt vanaf 19.30 uur door Cothen en begint en eindigt op het Opveld.
Bedenker Albert Stoker over de Verlichte Optocht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.