Asbestschoorstenen Fort Honswijk afgedekt

© Omroep Houten / Gerard Hurkmans
HOUTEN - Verschillende ventilatiepijpen van bunkers op Fort Honswijk worden preventief afgedekt door de gemeente Houten. Dat gebeurt met hekken en houten kisten. De schoorstenen zorgen voor ventilatie in ondergrondse ruimtes waar materieel opgeslagen staat.
Kinderen klommen op de schoorstenen en vanwege het risico op asbestbesmetting wordt dat nu onmogelijk gemaakt. "Er is geen direct gevaar, maar we nemen toch het zekere voor het onzekere," legt woordvoerder Jeroen Pater van de gemeente uit.

OUDE KANONNEN

"Het hele terrein is asbestvrij, maar in de schoorstenen zit nog wel asbest," zegt Pater. "Die kunnen niet zomaar weggehaald worden vanwege de constructie. Helemaal inpakken kan ook niet omdat het dan te vochtig in de ruimtes eronder wordt. Er staan onder andere oude kanonnen opgeslagen en bij onvoldoende ventilatie gaan die roesten."
Het fort is tegenwoordig open voor publiek. Houten kocht de stelling in oktober 2016 en wil er een toeristische trekpleister van maken. Dat zorgt voor veel woede bij omwonenden die verkeers- en geluidsoverlast vrezen.
In een aantal oude loodsen zijn al bedrijven gevestigd. In overleg met mensen uit de buurt wordt op dit moment gekeken hoe het fort in de toekomst gebruikt kan worden voor kleinschalige festivals en feesten. Daarvoor zijn gespreksgroepen in het leven geroepen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.