Politieke podcast Amersfoort: "discussie over rondweg wordt gebruikt voor politiek gewin"

AMERSFOORT - De discussie over de westelijke rondweg in Amersfoort wordt door tegenstanders gebruikt voor politiek gewin in aanloop naar de verkiezingen deze maand. En er moet discussie plaatsvinden over of er in de stad huizen moeten worden gebouwd voor woningzoekers uit de Randstad. Het zijn twee conclusies uit de eerste politieke podcast in Amersfoort.
De maandelijkse podcast 'Stadhuisplein Amersfoort' is een initiatief van de Stad Amersfoort, de Stadsbron en RTV Utrecht. Vanuit de Espressobar in Bibliotheek Eemland bespreken drie opiniemakers onderwerpen in de gemeenteraad en geven ze duiding aan politieke keuzes. De presentatie is in handen van Kees Hoogendijk.
In de eerste aflevering wordt ingegaan op de aanhoudende discussie over de aanleg van de westelijke rondweg. Volgens journalist John Spijkerman van de Stadsbron weet de SP dat hier stemmen mee te winnen zijn omdat GroenLinks deze weg eigenlijk niet wil. "Dat staat ook letterlijk in het verkiezingsprogramma van GroenLinks voor de provinciale verkiezingen, terwijl de partij in Amersfoort in een coalitie zit die de bomen kapt."
Dennis van Ommeren, verslaggever bij RTV Utrecht, brengt daar tegenin dat GroenLinks tegelijkertijd ook veel wensen op gebied van duurzaamheid heeft kunnen verzilveren door zich neer te leggen bij de weg.
Ook de woningopgave van de stad wordt kritisch tegen het licht gehouden. Amersfoort wil de komende jaren duizenden woningen gaan bouwen, maar zoekt naar geschikte oplossingen die beperkt aanwezig zijn. John Spijkerman vraagt zich af waar al die mensen die in Amersfoort willen wonen vandaan komen en of je daar als stad wel voor moet willen bouwen. "Vroeger werd er nog wel eens gediscussieerd of we wil willen groeien als Amersfoort en tegenwoordig lijkt het onvermijdelijk."
Journalist Jeroen de Valk van de Stad Amersfoort wijst erop dat hij tien jaar geleden schreef over leegstaande woningen in Vathorst. "We kunnen nu natuurlijk heel erg gaan bouwen maar misschien hebben we over tien jaar weer met leegstand te maken."
De volledige podcast 'Stadhuisplein Amersfoort' is hier te beluisteren.
Abonneren op deze Podcast? Gebruik iTunes of de aparte feed voor Android.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.