Ludieke actie tegen ontbreken pleinfeesten op Koningsdag: We doen het zelf wel!

© Facebook / We doen het zelf wel Koningsdagrave
UTRECHT - Geen feesten met een muziekpodium tijdens Koningsdag in de Utrechtse binnenstad dit jaar? Een groep Koningsdagliefhebbers in de stad legt zich er niet bij neer. Ze roepen mensen op om met een eigen muziekspeaker naar het Griftpark te komen en daar samen een muziekfeestje te bouwen.
De 'Koningsdagrave' moet worden gezien als een protest tegen de gemeente, zegt Erik van Veen, een van de initiatiefnemers. ''We willen laten zien dat we achter de horecaondernemers staan. Die willen dit jaar langer doorgaan met de pleinfeesten, maar dat mag niet.''
De organisatoren vragen mensen om een bluetoothspeaker van het merk JBL mee te nemen. De speakers van dit merk hebben een zogeheten 'Connect+'-knop, wat de mogelijkheid biedt om allemaal in te haken op de afspeellijst, die via Spotify wordt samengesteld.

DUPE

Via het Facebookevenement 'We Doen Het Zelf Wel Koningsrave' kan iedereen zich aanmelden. Hoe druk het wordt, dat vindt van Veen moeilijk in te schatten. ''Maar het is ook niet per se de bedoeling dat het een gigantisch feest wordt. We willen vooral een signaal afgeven aan de gemeente dat niet alleen horecabazen nu de dupe zijn, maar ook iedereen die gewoon een leuke, feestelijke Koningsdag wil.''
Horecaondernemers vinden dat ze aan te strenge eisen moeten voldoen voor de pleinfeesten en dat ze onder oneerlijke concurrentie lijden van supermarkten, die zoveel drank mogen verkopen als ze willen. Als tegemoetkoming wilden ze langer doorgaan met de feesten, maar de gemeente wees dat af.
Op de Neude, het Stadhuisplein en het Domplein zijn daardoor op Koningsdag dit jaar geen feesten met een muziekpodium. Op het Janskerkhof en de Mariaplaats nog wel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.