Kroongetuige koppelt Caloh Wagoh-kopstukken aan twee liquidaties

© NOS
BREUKELEN - Twee kopstukken van de beruchte motorclub Caloh Wagoh blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank besloten op de eerste pro forma zitting in de zaak. 'Godfather' Greg R. (70) uit Mijdrecht en clubpresident Delano 'Keylow R. (48) worden onder meer verdacht van medeplegen van twee liquidaties. Vanwege de veiligheidsrisico's vond de pro forma zitting plaats in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam.
Het openbaar ministerie bestempelt de mannen als 'moordmakelaars'en 'handelsreizigers in de dood.' Dit tot grote verontwaardiging van de verdediging. De moorden waar de twee bij betrokken zouden zijn geweest, werden op 7 en 26 juli 2017 gepleegd. Crimineel Jair Wessels werd doodgeschoten bij station Breukelen en de Turkse Nederlander Zeki Yusuma een paar weken later in Rotterdam.

KROONGETUIGE

Een van de verdachten van de moord op Wessels heeft een kroongetuige-deal gesloten met het OM. Zijn verklaringen vormen de basis voor de verdenkingen tegen de kopstukken van de motorclub. Deze Tony de G. zegt dat hij zich direct na de moord op Wessels met een medeverdachte meldde bij Delano R. in een loods in Mijdrecht, die door Caloh Wagoh als uitvalsbasis werd gebruikt. Ook Greg R. zou daar aanwezig zijn geweest.
Volgens de kroongetuige was het Greg R. die door een Turkse man werd benaderd voor de moord op Yusuma in Rotterdam. Delano R. regelde daarvoor de schutters, zegt de kroongetuige. Het slachtoffer zat in de autoverhuur maar zou ook betrokken zijn geweest bij drugshandel.

INZAGE KLUISVERKLARINGEN

De advocaten hekelden het feit dat zij voorlopig geen inzage krijgen in de kluisverklaringen van de kroongetuige en hem voorlopig ook niet kunnen verhoren. Volgens het OM is het risico te groot dat de verdachten de informatie gebruiken om zich voor te bereiden en zich in het onderzoek te mengen. Ook zou de veiligheid in het geding zijn van getuigen en verdachten die nu niet nog bij justitie in beeld zijn.        
Pas na uren juridische getouwtrek ging de rechtszaak vanochtend van start. De verdediging vond de rechtbank Midden-Nederland niet bevoegd om de zaak te behandelen. Het onderzoek naar Caloh Wagoh liep bij de rechtbank Den Haag en die naar de moord op Wessels bij de rechtbank Midden-Nederland. Omdat de kroongetuige in beide zaken een rol speelt is onlangs besloten de zaken samen te voegen. Het bezwaar van de verdediging werd uiteindelijk verworpen.
De volgende pro forma-zitting is op 10 mei in de extra beveiligde rechtbank Schiphol. Mogelijk zitten de twee Caloh Wagoh-kopstukken dan samen met de drie verdachten van de moord op Wessels voor de rechter. Het waarschijnlijk nog zeker een jaar voor de zaak inhoudelijk kan worden behandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.