Erfenis Els Borst zorgt voor terugkeer kankermedicijn

© ANP
BILTHOVEN - De nabestaanden van Els Borst gebruiken de erfenis van de oud-minister om een kankermedicijn naar Nederland terug te halen. Sjaak Neefjes, een schoonzoon van Els Borst, is in India een productielijn voor het medicijn gestart. Dat schrijft de Volkskrant.
Het gaat om een medicijn tegen acute myeloïde leukemie, een ziekte die vorig bij 750 Nederlanders werd vastgesteld. Het middel, met de naam aclarubicine, verdween een paar jaar geleden van de Europese markt nadat het patent was verlopen.

MOOIE MANIER

Neefjes zegt tegen de Volkskrant dat het project een mooie manier is om Borst te eren: "Wat er is gebeurd kunnen we niet veranderen, maar wij willen niet dat ze wordt herinnerd om haar dood. Ze moet worden herdacht om wat ze in haar leven heeft gedaan."
Het KWF reageert enthousiast. Volgens directeur Fred Falkenburg kan het medicijn veel voordeel bieden aan patiënten die aan myeloïde leukemie leiden, omdat het minder bijwerkingen heeft. Het KWF steekt zelf 1,2 miljoen euro in het medicijn.

ACADEMISCHE ZIEKENHUIZEN

De nieuwe variant van het medicijn komt naar verwachting eind deze zomer naar Nederland. Daar wordt het eerst getest bij academische ziekenhuizen.
Els Borst werd in 2014 voor haar huis in Bilthoven doodgestoken. De dader, Bart van U., kreeg 8 jaar cel voor de moord op Borst en zijn eigen zus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.