Provincie Utrecht koploper autokraken

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - In de provincie Utrecht heb je landelijk gezien de grootste kans op een autoinbraak. Dat blijk uit de Misdaadmeter van het AD.
In de stad Utrecht werden vorig jaar ruim 5.000 auto's opengebroken, de stad is daarmee de koploper. Ook het grote aantal autokraken in Nieuwegein valt op. Daar vonden in 2018 in totaal 651 autokraken plaats.

ENIGE TWEE STEDEN

Dat betekent dat in de domstad jaarlijks 142 autokraken per 10.000 inwoners plaatsvinden. In Nieuwegein is dat iets meer dan 100 autokraken per 10.000 inwoners. Utrecht en Nieuwegein zijn daarmee de enige twee steden in Nederland met meer dan 100 autokraken per 10.000 inwoners.
Ondanks de hoge aantallen nemen de autokraken in zowel Utrecht als Nieuwegein af. Zo daalde het aantal autokraken in vergelijking met een jaar daarvoor in Utrecht met ruim 15 procent. In Nieuwegein was de daling met 20 procent zelfs nog groter.
Ook in andere gemeenten in Utrecht ligt het aantal autokraken opvallend hoog. Zo staat ook Bunnik in de landelijke top 5. Daar steeg het aantal inbraken in auto's afgelopen jaar met 20 procent. Ook Leusden, Amersfoort, Woerden, Culemborg, Baarn en Soest staan in de top 50.
Misdaadmeter
Als er wordt gekeken naar de totale criminaliteit, doen de plaatsen in de provincie het net iets beter. In de misdaadmeter staat geen enkele Utrechts gemeente in de landelijke top 10. De stad Utrecht is ook in deze lijst de meest onveilige plaats van de provincie op plek 12.
Goed nieuws was er voor de gemeente Culemborg, dat daalde van plek 63 naar 118. Dat komt vooral doordat het aantal inbraken daar afnam. De veiligste gemeenten van de provincie zijn Vijfheerenlanden (345) en Lopik (347).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.