Carnavalsmis in IJsselstein helemaal 'uitverkocht'

Pastoor Patrick Kuipers tijdens een eerdere carnavalsmis
Pastoor Patrick Kuipers tijdens een eerdere carnavalsmis © YouTube / RTV9
IJSSELSTEIN - Er kan zondag geen carnavalsvierder meer bij in de Sint Nicolaasbasiliek in IJsselstein. Alle 700 programmaboekjes zijn vergeven. Mensen die naar de speciale carnavalsmis wilden komen, hebben zo'n boekje nodig om binnen te komen. "En zo kunnen ze de liedjes alvast uit hun hoofd leren," lacht koster Wil van Doorn.
De carnavalsmis wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden. Elk jaar komen er honderden Apeluiers, zoals inwoners van IJsselstein tijdens carnaval heten, naar toe. Maar het kwam nog niet eerder voor dat de mis van tevoren was uitverkocht. 
"Vanwege de veiligheid moeten we weten hoeveel mensen er zijn en mogen er niet te veel mensen in de kerk. Zo kwamen we op het idee van de programmaboekjes als toegangskaart. Ik heb er geen één meer."
De koster is deze zaterdag nog druk met stoelen neerzetten en er is ook al een nieuwe geluidsinstallatie gekomen. "Vorig jaar was het achterin niet zo goed te horen, daar moesten we wat aan doen." Vanwege de veiligheid zijn zondag ook twee medewerkers van het Rode Kruis aanwezig.
Populaire pastoor
Op de vraag hoe het komt dat iedereen naar de kerk wil komen aanstaande zondag heeft de koster een simpel antwoord: pastoor Patrick Kuipers. "Die is zo leuk," aldus van Doorn. "Hij doet een preek van zo'n twintig minuten op rijm en hij verwerkt er ook wat plaatselijke weetjes in. Het is echt heel bijzonder."
Als tijdens de dienst het nummer Niet Kniezen, Niet Zeuren wordt ingezet, beweegt volgens de koster de hele kerk mee. "De mis is een virus, als je één keer bent geweest, wil je elk jaar."
Volle collectebus
Natuurlijk denkt de Koster ook na over de toekomst. "We hebben het al gehad over een groot scherm op de parkeerplaats, maar daar gaan we niet aan beginnen. We zouden de mis zelfs twee keer kunnen doen, maar dat is ook niet de bedoeling."
Gelukkig levert de volle kerk ook nog wat op. "Ja, de collectebus is goed gevuld na de dienst," lacht de koster. "Vorig jaar hadden we zo'n 3.000 euro. Dat is ook voor het onderhoud van de kerk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.