Kardinaal Eijk: Utrechtse Catharijnekerk blijft open

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
UTRECHT - De Sint Catharinakathedraal in Utrecht blijft toch open. Dat heeft aartsbischop Wim Eijk besloten.
Het parochiebestuur wilde de Catharijnekerk eerder nog verkopen. Het zou te duur zijn om de kerk open te houden. Het bestuur was dan ook van plan om de kerk voor 1 euro over te dragen aan Museum Catharijneconvent. De parochianen van de Catharijnekerk zouden daardoor noodgedwongen verhuizen naar de Augustinuskerk.
Tegen dat plan kwamen veel parochianen in opstand. Ze wezen onder meer op de aparte status van de Catharijnekerk als bisschopskerk. Aartsbisschop Eijk heeft nu geluisterd naar deze kritiek.

BEZWAREN

"De aartsbisschop heeft oog en oor voor de bezwaren die vanuit de parochie en daarbuiten zijn gekomen," schrijft het bestuur van de samenwerkende Utrechtse parochies in een verklaring. De kerk behoudt door het besluit ook zijn status als bisschopskerk.
Het parochiebestuur laat weten gehoor te geven aan het besluit van Eijk, maar reageert ook teleurgesteld. Ze schrijven dat hen nu de zware taak om de kerk open te houden, terwijl de inkomsten dalen. Het bestuur gaat op zoek naar nieuwe fondsen om de inkomsten aan te vullen.
Ook voert het bestuur overleg met Museum Catharijneconvent over de nieuwe situatie. Volgens het bestuur zal de bestaande samenwerking worden geïntensiveerd. De Catharijnekerk maakt al onderdeel uit van het laatmiddeleeuwse kloostercomplex waarin het museum is gehuisvest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.