Lodewijk Asscher op Veemarktstraat: "Idioot om betaalbare woningen te slopen"

© RTV Utrecht
UTRECHT - PvdA-partijleider Lodewijk Asscher is langsgegaan bij bewoners van de Veemarktstraat omdat de toekomst van hun buurt onder druk staat. De sociale huurwoningen moeten mogelijk plaatsmaken voor een stadspark.
Aan een volle eetkamertafel zijn bewoners van de Veemarktstraat, een zijstraat van de Croeselaan, druk in gesprek met de PvdA-fractievoorzitter. Ze vertellen hem over de plannen die de gemeente Utrecht heeft met hun straat: De circa veertig woningen moeten plaatsmaken voor een stadspark voor het nieuwe Beurskwartier. "We voelen ons echt door onze eigen overheid bedreigd", zegt Thijs Bekker van het buurtcomité Croeselaan moet blijven.
De Utrechtse fracties van SP en PvdA zijn al langer in gesprek met de bewoners over hun toekomst in dit deel van de stad. "Volgens mij is wat hier gebeurt kenmerkend voor Utrecht", zegt de lokale PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zwerth. "We groeien natuurlijk heel snel als stad en alles lijkt daar nu voor te moeten wijken. De mensen hier vechten daartegen, die willen blijven. Het zijn betaalbare woningen en de mensen kennen elkaar."

DEBAT

Donderdag is er een debat in de Utrechtse gemeenteraad over de woningen aan de Veemarktstraat. Verschillende partijen hebben al kenbaar gemaakt vraagtekens te hebben bij de sloop van de sociale huurwoningen. Thijs Bekker en zijn buren kijken met spanning naar dat debat: "Het zal erg aan GroenLinks liggen of er gekozen gaat worden voor een parkje of voor de bewoners."
Buiten staat de PvdA-leider inmiddels met een bord in zijn handen dat hij tegen een raam aanplakt. 'Onbetaalbaar verklaard' staat daar groot op geschreven. Lodewijk Asscher: "Er zit hier een college, in Den Haag een regering, die dat marktdenken vooropstelt. Terwijl ik denk: wonen is ook gewoon een recht. Het is natuurlijk idioot om dit soort mooie betaalbare woningen te gaan slopen voor een uitzinnig plan waar de bewoners niet op zitten te wachten."
PvdA-leider Asscher op de koffie op de Veemarktstraat

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.