Henk Jan zoekt oude boot van zijn overgrootvader: "Hij moet ergens zijn"

Klaas Pater (links) en Henk Jan Kok bij een andere boot op de scheepswerf in Vinkeveen.
Klaas Pater (links) en Henk Jan Kok bij een andere boot op de scheepswerf in Vinkeveen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
VINKEVEEN - Een bijzondere zoektocht in Vinkeveen: Henk Jan Kok en Klaas Pater hopen een schip te vinden dat ruim honderd jaar oud is. Het werd in 1904 gebouwd door de overgrootvader van Henk Jan. De kans dat-ie nog bestaat lijkt klein. Maar: "Als je nooit begint met zoeken, zal je 'm ook nooit vinden."
'De Eendracht' voer tussen Amsterdam en Utrecht via Vinkeveen. Naast passagiers werden ook goederen vervoerd. In 1925 is het schip voor het laatst gezien. Wat er daarna mee is gebeurd, is helaas een groot vraagteken.
Vecht en Zaan III, met leden van de Utrechtse studentenvereniging aan boord
Vecht en Zaan III, met leden van de Utrechtse studentenvereniging aan boord © Het Utrechts Archief / G. Jochmann

GESLOOPT OF OMGEBOUWD

"We weten nu dat-ie 'Vecht & Zaan III' heeft geheten", zegt Henk Jan. "En hij kan gesloopt zijn. Het lot van dat soort schepen is dat ze meestal werden omgebouwd tot woonboot."
De zoektocht naar het schip startte zo'n vijf jaar geleden. Hobbyhistoricus Klaas kreeg lucht van het schip en besloot naar Henk Jan, de kleinzoon van de bouwer, te stappen. Toen ze samen waren ontstond grote nieuwsgierigheid en dus een zoektocht.

GESCHIEDENISFREAK

"Ik wil altijd alles weten van schepen met geschiedenis", zegt Klaas. "Het zou heel mooi zijn als we dit schip weer in oude glorie kunnen laten herrijzen. Dit schip was de verbinding tussen Vinkeveen en de rest van de wereld. In de winter waren de wegen niet begaanbaar."
Helemaal kansloos is de zoektocht niet, denkt Henk Jan. "Tegenwoordig met alle multimedia hebben we misschien toch wel kans dat we 'm vinden. Of we komen erachter dat hij helemaal niet meer bestaat. We zouden graag meer info willen van mensen die foto's of verhalen hebben."
Hier ligt de boot vermoedelijk aangemeerd in Oud-Zuilen.
Hier ligt de boot vermoedelijk aangemeerd in Oud-Zuilen. © Het Utrechts Archief / G. Jochmann
"Ik wil altijd alles weten van schepen met geschiedenis. En dan is dit er toch wel één van."
"We willen foto's uit 1920 of 1930, die moeten er zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.