Nog twee weken tot de verkiezingen, vrijwel elke dag een debat

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het is verkiezingstijd en dan wordt er gedebatteerd. Op 20 maart mogen we onze stem uitbrengen voor de Provinciale Staten. Maar op wie moet je op stemmen? RTV Utrecht zet de verkiezingsdebatten voor je op een rij.

JONGEREN

Wie de mening wil horen van de jongere Statenleden kan vanavond al terecht in het Provinciehuis in Utrecht. Daar organiseren de Jonge Democraten (D66) samen met, DWARS (GroenLinks), JS (Jonge Socialisten), JOVD (VVD), PINK! (Partij voor de Dieren), CDJA (CDA) en PerspectieF (ChristenUnie) een debat met verkiesbare jongeren.
"We vinden het belangrijk om de jonge generatie bij de politiek te betrekken", legt medeorganisator Demi Koerhuis uit. Daarnaast willen we laten zien dat er ook jongvolwassenen zijn die zich verkiesbaar hebben gesteld. De meeste deelnemers aan het debat zijn onder 25."
De thema's die aan bod komen zullen naar verwachting dan ook vooral jonge mensen aanspreken. Een greep uit de stellingen: "Er moet een intercitystation bij de Uithoflijn komen", "De provincie moet zich ervoor inzetten om Utrecht de slimste regio ter wereld te maken", "De provincie moet gemeenten aanwijzen die aanzienlijk bij moeten bouwen om de bevolkingsgroei op te vangen".

GEMEENTEN

Morgenavond wordt door de Vereniging Nederlands Gemeenten (VNG) een lijsttrekkersdebat georganiseerd. Tijdens dit debat, ook in het Provinciehuis, komen thema's aan bod die voor gemeentebestuurders relevant zijn, zoals bestuurlijke samenwerking van provincie en gemeenten, economie en bedrijvigheid, mobiliteit, woningbouw, energietransitie en recreatie.
Maarten Divendal, burgemeester van De Ronde Venen en voorzitter van de VNG afdeling Utrecht, organiseert het debat. Volgens Divendal heeft de provincie taken die de inwoners direct raken, maar ook bevoegdheden die gemeenten beïnvloeden. "Gemeenten zoeken de ruimte om te besturen, maar zijn ook afhankelijk van de provincie, bijvoorbeeld bij woningbouw. Mag er in het landelijk gebied gebouwd worden? En waar mogen bedrijven zich vestigen? Dat is waar wij als gemeenten de belangen van de inwoners behartigen bij de provincie."
Divendal noemt het openbaar vervoer als ander belangrijk onderwerp. Uitendelijk bepaalt de provincie grotendeels waar de bussen rijden en hoe er geïnvesteerd wordt in het ov.

KLEINE KERNEN

In Oudewater vindt op zaterdag 9 maart een debat plaats over kleine gemeenten. Vaak gaat de aandacht van de provincie uit naar de grote steden, Utrecht en Amersfoort, en dat gaat soms ten koste van het platteland, zegt organisator Ronald Gabriëls. "Vooral als het gaat over de energietransitie hebben we met z'n allen een behoorlijk uitdaging. We snappen dat er bij ons meer ruimte is voor duurzame energie. Maar het moet niet zo zijn van: wél windmolens en geen woningen. We willen hier ook huizen kunnen bijbouwen. Het is belangrijk om daar over te debatteren."
Daarnaast ziet Gabriëls mobiliteit en economie als belangrijke thema's die in de kleine kernen spelen. "Investeringen in het openbaar vervoer in de grote steden moeten niet ten koste gaan van het ov in kleinere gemeenten. Ook wij moeten bereikbaar blijven. Daarnaast is het van belang dat er wordt gepraat over de vestiging van bedrijven. Die zitten vaak het liefst aan de randen van de grote steden, terwijl wij ook onze eigen bijzondere economie hebben."

NIEUWEGEIN

In Nieuwegein pakken ze het net weer even anders aan. Geen debat hier, maar een informatieavond en een verkiezingsmarkt op 12 maart in de bibliotheek. "We willen vooral kenbaar maken waarom het belangrijk is om te stemmen", zegt organisator Anne Terwisscha.
"We hebben een panel met vier leden uit de Provinciale Staten. Ze zitten daar niet zozeer om hun standpunt uit te dragen, maar meer om te vertellen wat de taak is van de Staten en wat zij voor Nieuwegein doen. We geven het publiek ook de gelegenheid om zelf onderwerpen aan te dragen." Na afloop van het informatieve gedeelte is er een verkiezingsmarkt waar alle politieke partijen zich presenteren en waar bezoekers met de kandidaten in gesprek kunnen.

AMERSFOORT

RTV Utrecht organiseert zelf ook een tweetal debatten. Op 18 maart, vlak voor de verkiezingen, kruisen de lijsttrekkers de degens op Radio M Utrecht. Dat debat wordt ook uitgezonden op tv. De presentatie is in handen van Marco Geijtenbeek en Marjolein Heijen.
Een paar dagen eerder, op woensdag 13 maart, kun je 's avonds naar het door RTV Utrecht, BDU en de Stadsbron georganiseerde debat in de bibliotheek in Amersfoort. RTV Utrechtverslaggever en medeorganisator Dennis van Ommeren: "Het is natuurlijk een lijsttrekkersdebat voor de Provinciale Staten, maar omdat we het in Amersfoort in de bibliotheek Eemland organiseren zoomen we vooral ook in op de thema's die daar in die regio spelen. We kijken dan bijvoorbeeld naar Amersfoort waar woningbouw een heet hangijzer is. Er moeten duizenden huizen bijkomen, maar waar? Daarnaast gaan we aan de slag met duurzaamheid. Dat speelt natuurlijk in alle gemeenten. Hoe worden we energieneutraal in 2030?"

OVERZICHT DEBATTEN

4 MAART, 19.30, TivoliVredenburg Utrecht: Utrechts natuur- en milieuorganisaties
4 MAART, 19.30, Provinciehuis Utrecht: Jonge Democraten samen met JOVD, CDJA, JS, DWARS, PINK en PerspectieF
5 MAART, 19.00, Provinciehuis Utrecht: Vereniging Nederlandse Gemeenten Midden Nederland
6 MAART, 20.00, De Binder Leersum: Politiek Café in Leersum
6 MAART, 18.30, Roeiacademie de Driewerf Utrecht: Studentenverenigingen URV, Viking, USR Triton, AUSR Orca
6 MAART, 19.00, Restaurant Zalencentrum de Schimmel Woudenberg: Het Woudenbergse Verkiezingsdebat
6 MAART, 19.00, Boerderij de Weistaat Maarsbergen: Plattelandsdebat - Gebiedscoöperatie O-gen
9 MAART, 11.00, Waterzuivering Nieuwegein/IJsselstein in IJsselstein: Verkiezingsmarkt/open dag Waterschap Stichtse Rijnlanden
9 MAART, 13.00, Muziekhuis Oudewater: Debat Gemeente Oudewater
12 MAART, 19.30, Bibliotheek de Tweede Verdieping Nieuwegein: Bibliotheek De Tweede Verdieping Nieuwegein
13 MAART, 20.00, Bibliotheek Eemland in het Eemhuis Amersfoort: Lijsttrekkersdebat RTV Utrecht, BDU, De Stadsbron en Bibliotheek Eemland
13 MAART, 20.00, The Social Impact Factory Utrecht: Verkiezingsdebat Universiteit Utrecht
14 MAART, 13.30, Veilig Verkeer Nederland Amersfoort: Verkiezingsdebat Veilig Verkeer Nederland
14 MAART, 19.30, Studio Idee Loenen aan de Vecht: Verkiezingsdebat PS2019 ook in Stichtse Vecht
16 MAART,11.00, Het Rond Houten: Verkiezingsmarkt in Houten
18 MAART, 19.00, Studio RTV Utrecht: Radiodebat met lijsttrekkers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.