Catharijneconvent steunt besluit Catharinakathedraal niet te verkopen: "Kerk moet kerk blijven"

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
UTRECHT - Museum Catharijneconvent legt zich neer bij het plotselinge besluit van aartsbisschop Eijk om de Sint Catharinakathedraal in Utrecht niet te verkopen. De oude kerk blijft nu gewoon als kerk functioneren. En hoewel het Catharijneconvent grote interesse had in de kathedraal, vindt het museum dat een goede zaak.
"Als museum voor christelijke kunst is het heel belangrijk dat kerken blijven. Er zit een heel grote upside aan. Een kerk moet kerk blijven", aldus een woordvoerder van het museum. Volgens haar is het nu zaak om samen met parochiebestuur en het bisdom in gesprek te gaan. "We moeten duidelijk zien te krijgen hoe we de toegankelijkheid van de kathedraal voor het publiek kunnen bevorderen."
Afgelopen weekend besloot het parochiebestuur de kerk toch niet van de hand te doen, zoals eerder wel de bedoeling was. Het zou te duur zijn om de kerk open te houden. Het bestuur was dan ook van plan om de kerk voor 1 euro over te dragen aan Museum Catharijneconvent. De parochianen van de Catharinakathedraal, beter bekend als de Catharijnekerk, zouden daardoor noodgedwongen verhuizen naar de Augustinuskerk.

WEERSTAND

Er kwam tegen dit besluit veel weerstand, vooral van de parochianen. Ze wezen onder meer op de aparte status van de Catharijnekerk als bisschopskerk. Aartsbisschop Eijk luisterde naar zijn achterban.
"De aartsbisschop heeft oog en oor voor de bezwaren die vanuit de parochie en daarbuiten zijn gekomen," schreef het bestuur van de samenwerkende Utrechtse parochies in een verklaring. De kerk behoudt door het besluit ook zijn status als bisschopskerk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.