Belastingaangifte: doe je het zelf of zoek je hulp?

© ANP
AMERSFOORT - Het is weer tijd voor de belastingaangifte en dat is voor veel mensen elk jaar weer een hele opgave. Maar ga je het zelf doen of zoek je hulp? Mensen met een lager inkomen kunnen soms terecht bij welzijnsorganisaties. Wie aangewezen is op een adviseur moet daar misschien nog een keer over nadenken, zegt de Consumentenbond.
Zo'n veertig procent van alle belastingplichtigen besteedt zijn aangifte wel eens uit aan een expert, zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. "Sommige mensen hebben er gewoon geen zin in en anderen zijn er een beetje beducht voor. Die zeggen: ik durf dat niet zo goed aan, ik ben bang dat ik een boete krijg, of ik ben bang belastingvoordeel mis te lopen. Die redenen verschillen nogal."
Toch is het zelf invullen vaak makkelijker dan consumenten denken, stelt de Consumentenbond. Zeker wanneer mensen alleen een inkomen hebben uit loondienst of pensioen en eventueel een koophuis en spaargeld. Het meeste is immers al ingevuld. "De informatie die je nodig hebt is zo eenvoudig op te lepelen uit de formulieren van de belastingdienst. Dat kun je echt zelf. Daar heb je geen betaalde consulent voor nodig. Hou dat geld vooral in je zak en ga er iets leuks mee doen."

HULP

Voor wie een belastingadvies sowieso te duur is, is er in een groot aantal Utrechtse gemeenten ook hulp. In Amersfoort kunnen mensen met een laag inkomen bijvoorbeeld terecht bij welzijnsorganisatie Indebuurt033. Vorig jaar deden zo'n zevenhonderd Amersfoorters een beroep op die hulp en dat zal dit jaar zeker niet minder zijn, zegt sociaaljuridisch dienstverlener Jolanda van Kolfschoten.
"We doen dit omdat er duidelijk een behoefte aan is. Er zijn veel mensen in Amersfoort die moeite hebben met het invullen van de belastingformulieren. De ervaring leert dat mensen het dan toch gaan uitstellen of helemaal niet doen. En dan vervolgens boetes krijgen of geld mislopen waar ze wel recht op hebben. Dat is de reden waarom we hier mee gestart zijn."

MEENEMEN

Andere Utrechtse gemeenten hebben vergelijkbare regelingen en soms wordt de hulp aangeboden door de bibliotheek. In Amersfoort hebben mensen in ieder geval tot 26 april de tijd. Ze moeten zich voor een afspraak melden bij een informatiewinkel in de wijk en daarna is het vooral zaak om de juiste papieren mee te nemen. "Wat in ieder geval meegenomen moet worden zijn de jaaropgaven van 2018 en een werkende DigiD. En verder zijn bewijzen nodig voor mogelijke aftrekposten als alimentatie, zorgkosten en dieetkosten."
Dit jaar kregen 8 miljoen mensen een uitnodiging om aangifte te doen en dat kan tot 1 mei. Wie dat niet haalt kan ook nog uitstel krijgen, tot 1 september, maar dan moet de aangifte ook echt binnen zijn. Mensen die voor 1 april aangifte doen, krijgen uiterlijk 1 juli te horen of ze geld terugkrijgen of moeten betalen. Als het goed is staat het dan voor de vakantie nog op de bankrekening.
"Wat belangrijk is, is om de aangifte altijd heel goed te controleren", zegt Van Kolfschoten. "De Belastingdienst vult zoveel mogelijk in, maar het kan zijn dat sommige dingen niet kloppen. Je blijft uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de aangifte. Denk er ook aan dat aftrekposten niet al ingevuld zijn in de aangifte. Dus mocht je hoge zorgkosten hebben gehad, een studie gevolgd hebben of dieetkosten hebben gemaakt hebben, dan loont het zeker daarvan aangifte te doen."
R

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.