Operatie dag van tevoren afgezegd: "Je moet alles weer omgooien"

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Leonie uit Houten kreeg half februari te horen dat haar galblaas zou worden verwijderd. Galgruis bezorgt haar nare pijnaanvallen. Binnen twee weken een operatie, bepaalde de behandelend chirurg, maar een tekort aan medisch personeel maakte dat onmogelijk.
Het is een van de reacties die RTV Utrecht kreeg op het bericht dat ziekenhuizen in Midden-Nederland moeite hebben om voldoende medewerkers in te plannen voor operaties. Het UMC Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis erkennen dat operaties op het laatste moment kunnen worden afgebeld als er geen volledig en gekwalificeerd operatieteam op de been kan worden gebracht.
Ook voor nazorg op afdelingen als de intensive care of verpleegkunde vinden de ziekenhuizen soms niet genoeg personeel. Een patiënt van het UMC Utrecht die kort voor een operatie werd afgebeld kreeg vorige week te horen dat een kwart van de operatiekamers daardoor leegstaat. Het ziekenhuis kan dat niet met cijfers bevestigen of ontkrachten.

WEINIG KANS

Leonie, van wie de achternaam bij de redactie bekend is, hoorde toen ze met het ziekenhuis een afspraak wilde maken al dat er weinig kans was dat ze binnen twee weken geopereerd zou worden. Ze werd ingepland op 12 maart, met de mogelijkheid dat het vervroegd zou worden als er plaats vrijkwam.
Afgelopen dinsdag werd Leonie gebeld dat een andere patiënt was uitgevallen. Ze zou dezelfde week nog terechtkunnen en de volgende dag horen hoe laat ze in het ziekenhuis werd verwacht. Maar woensdag was er nog geen tijdstip bekend en donderdag kreeg ze te horen dat er door uitval van personeel geen plaats was op de speciale verpleegafdeling waar ze na de operatie zou moeten herstellen.

EIGEN BEDRIJFJE

Het was een bijzonder onaangename verrassing voor de Houtense. "Mijn man en ik hebben een eigen bedrijfje en elke dag waarop we niet werken verliezen we geld", zegt ze tegen RTV Utrecht. Leonie had vooraf geregeld dat haar moeder kwam logeren om op de kinderen te passen. Haar man had vrijgenomen om vrijdag bij haar in het ziekenhuis te zijn. "Als het dan niet doorgaat is dat ontzettend vervelend. Je moet alles weer om gaan gooien."
Het zat Leonie dwars dat er zo geschoven werd in de planning en ze diende er een klacht over in. Het hoofd van de opnameplanning belde haar terug en legde uit dat er bedden genoeg waren, maar dat op de afdeling waar ze verpleegd zou worden veel ziekteverzuim was en patiënten met spoed tussendoor waren gekomen.

NIET EXPRES

Vanmorgen is Leonie gebeld dat ze toch op 12 maart wordt geopereerd, en mocht het lukken alsnog eerder. "Ik begrijp het ziekenhuis ook wel hoor", zegt ze. "Dit doen ze heus niet expres." Bovendien, redeneert ze, wacht het ziekenhuis in ieder geval met opereren tot er genoeg capabele medewerkers voor haar klaarstaan.
De Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) waarschuwt namelijk dat sommige ziekenhuizen er weleens voor kiezen om medewerkers in te zetten die niet gekwalificeerd zijn. "Doodeng", zegt Leonie. "Je moet er niet aan denken dat er iets fout gaat omdat er iemand bij staat die er niet voor heeft geleerd. Dan maar liever uitstel."
Het St. Antonius stelt vandaag in een reactie op de uitspraken van de LVO dat er in de vestigingen van het ziekenhuis altijd een voltallig en opgeleid team beschikbaar is. "Juist om de kwaliteit en de veiligheid voor patiënten te waarborgen zijn we daarom soms helaas genoodzaakt een operatie uit te stellen vanwege het tekort aan personeel. Dat doen we uiteraard niet graag, omdat dit voor patiënten natuurlijk heel vervelend is, maar veiligheid gaat boven alles."
Operatiekamers staan leeg door personeelstekort in Ziekenhuizen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.