RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Provincie komt windmolenstandpunt uitleggen in Wijk bij Duurstede

1/2
WIJK BIJ DUURSTEDE/SCHALKWIJK - Gedeputeerde Pim van den Berg gaat vanavond aan de gemeente Wijk bij Duurstede uitleggen wat het standpunt is over de windmolens die bij de Goyerbrug moeten komen. Inwoners zijn daar niet blij mee, maar de komst van de windturbines lijkt niet meer tegen te houden. En dus vindt wethouder Hans Marchal het fijn dat de gedeputeerde het zelf komt uitleggen.

"Hij gaat vertellen wat het provinciale standpunt is", zegt Marchal tegen Radio M Utrecht. "Aan mij heeft hij het al gezegd, maar het is goed dat hij het nu ook aan onze gemeenteraad gaat vertellen. Anders moet ik dat doen."

De vier windmolens in het buitengebied van Schalkwijk zijn al jaren een heet hangijzer. Ze komen op grondgebied van de gemeente Houten, maar staan dichter bij het centrum van Wijk bij Duurstede dan dat van Houten.

NIET NETJES

Wethouder Marchal vindt dat op z'n zachtst gezegd niet netjes. "Als je ze precies op de grens bij je buurgemeente neerzet, kan je daar toch wel wat vraagtekens bij zetten."

Marchal sluit zijn ogen niet voor de ambities van Houten om klimaatneutraal te worden. Maar hij vreest dat omwonenden van het windmolenpark last krijgen van slagschaduw en geluidsoverlast. "De meeste mensen die die last gaan krijgen wonen in onze provincie."

GEEN VERZET

Aanvankelijk wilde het gemeentebestuur van Wijk bij Duurstede zich met hand en tand verzetten tegen de vier windmolens. Maar wethouder Marchal concludeert na gesprekken met gedeputeerde Van den Berg dat hij zich beter kan neerleggen bij de komst van de turbines. Procederen tot aan de Raad van State heeft waarschijnlijk geen zin.

Afgelopen januari hebben de initiatiefnemers van de windmolens een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Houten. De turbines hebben een ashoogte van 166 meter, wat betekent dat de wieken ruim boven de 200 meter zullen uitkomen. Ook omwonenden uit dorpen als 't Goy en Schalkwijk (die vallen onder Houten) uitten eerder hun zorgen tegenover RTV Utrecht.

W


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht