Natuurlijk Zoëy: "Van Utrecht tot Rhenen is het alleen maar stins, stins, stins!"

Eddy en Hermen bij een zee van stinzenplanten.
Eddy en Hermen bij een zee van stinzenplanten. © RTV Utrecht / Nathalie Ringrose
BUNNIK - Op landgoed Nieuw-Amelisweerd ontdekt Eddy een gigantisch tapijt van sneeuwklokjes. Deze 'stinzenplanten' zijn hier in vroegere tijden door landgoedeigenaren naartoe gebracht en hebben zich kunnen verwilderen. Een Franse markies ooit woonachtig op Nieuw Amelisweerd in de 18e eeuw is verantwoordelijk voor de grote verzameling stinzenplanten op de landgoederen in de omgeving. Eddy: "Het lijkt hier wel de Keukenhof!".
Voor de insecten is dit het eerste nectaraanbod in het jaar.
Hermen van den Wardt
Naast het bekende sneeuwklokje zijn andere stinzenplanten bijvoorbeeld de winterakoniet, de narcis en de krokus. De meesten groeien vroeg in het voorjaar en als de zon op ze schijnt is het een geweldig mooi gezicht.
© RTV Utrecht / Nathalie Ringrose

VEEL WERK

Eddy vond het lijken op de Keukenhof. Beheerder Hermen van de Wardt: "Ik krijg daar toch een beetje jeuk van dat je dat zegt, maar er zit hier bijna net zoveel arbeid in als op de Keukenhof". Eddy: "Dus het is niet alleen wildgroei, je hebt hier ook wel wat onderhoud aan?" Hermen: "De stinzen kunnen er niet goed tegen als er een dik pak bladeren op ze ligt. Dan zullen ze veel minder uitbundig bloeien als ze überhaupt al door de bladeren heen komen. Die bladeren moeten dus zoveel mogelijk weg geharkt worden. Bovendien zorgen we ervoor dat de omringende bomen zo gesnoeid worden dat er mooi gefilterd licht schijnt. Het is veel werk om het zo bijzonder mooi te houden".

GALANTOFIEL

Er zijn mensen die helemaal gek zijn van één bepaald soort stinz: het sneeuwklokje. Deze galantofielen (liefhebbers van de galanthus, het sneeuwklokje) speuren in het voorjaar op hun knieën naar de vele soorten die ervan zijn. Hermen: "Het is een sport om zoveel mogelijk soorten bij elkaar te krijgen".

NUT

De meestal vroegbloeiende bolgewassen zijn niet alleen mooi om naar te kijken maar zijn ook erg nuttig. Hermen: "Voor de insecten is dit het eerste nectar aanbod in het jaar".
Natuurlijk Zoëy wordt vandaag uitgezonden op RTV Utrecht.
Natuurlijk Zoëy: Vanaf de stad Utrecht tot aan Rhenen is het stinz, stinz, stinz.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.