Leerlingen Maaspleinschool geven schoolplein een groene upgrade

© RTV Utrecht / Desi van Driel
UTRECHT - Al jaren zorgen hangjongeren voor overlast op het Maasplein. Ze maken herrie en laten afval slingeren. Op de Maaspleinschool in de Utrechtse Rivierenwijk proberen leerlingen het plein een beetje op te fleuren met bloemen en planten.
Gehuld in stevige laarzen en een schep in de hand poten de leerlingen van de Maaspleinschool planten op het schoolplein. Er komen planten voor bijen, vogels en vlinders en er zijn bomen geplaatst om de school in de zomer van meer schaduw te voorzien. "Heel veel mensen vonden het een beetje somber op ons schoolplein en daarom komt er nu een beetje groen bij", vertelt leerling Camiel (9 jaar). Ook Yasmina (9) ziet het plantenproject helemaal zitten. "Ik vind het heel vrolijk dat er nu meer kleur is. Als er alleen maar grijs is, is het saai."
Als er alleen maar grijs is, is het saai.
Yasmina (9)
Hangjongeren maken in de avonduren een zooitje van het plein. De schoolkinderen hebben er dagelijks last van. "Soms blijf ik hier spelen na school en dan zie dat ik sommige kinderen zomaar op de plantjes gaan stampen!" zegt Yasmina. Ook slingeren er regelmatig lege blikjes en lege snoeprollen. Met oud en nieuw was het helemaal een zooitje. Vanwege knalvuurwerk was er een gat op het plein ontstaan en een speeltoestel was afgezet. "Dat vond ik heel jammer, want daardoor konden we niet spelen", laat Camiel weten.
Initiatiefneemster Melanie Brunings kwam met het idee om het schoolplein op te knappen. Ze maakte tekeningen en liet aan de directie zien hoe het schoolplein ook kon zijn. Ze hoopt dat het groene schoolplein de hangjongeren aan het denken zet. "Groenere pleinen zorgen er over het algemeen voor dat mensen zich meer bewust van hun omgeving voelen. We hopen dat mensen zien dat dit straks een fijne omgeving is en dat we daar met z'n allen op moeten passen."
De kinderen zijn in ieder geval blij met de groene make-over. Het schoolplein ziet er weer gezellig uit. De leerlingen hebben goede hoop dat de hangjeugd het plein nu ook netjes achterlaat. Yasmina "Het liefst wil ik dat het plein gewoon leuk blijft en dat kinderen die op het schoolplein hangen er geen zooitje van maken!"
Leerlingen Maaspleinschool geven plein een groene upgrade

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.