Vockingworst, FC Utrecht en de Dom: hiérom zijn wij trots op de provincie Utrecht

© Ik kan vliegen / Jeroen Komen
PROVINCIE UTRECHT - Wat hebben Vockingworst, FC Utrecht en de Utrechtse Heuvelrug gemeen? Het zijn allemaal zaken die inwoners van de provincie Utrecht trots maken op hun regio, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van RTV Utrecht, de regionale omroepen en de NOS.
Inwoners van de provincie Utrecht zijn het meest trots op de stad Utrecht, gevolgd door de Dom en de natuur in de provincie. Jongeren tussen achttien en 24 jaar oud zijn het vaakst trots op voetbalclub FC Utrecht en de nuchterheid van de Utrechtse inwoners. Ouderen (65+) zijn relatief vaker trots op de natuur, de geschiedenis/het cultureel erfgoed en de Utrechtse grachten.
Andere 'trots makende' fenomenen die in het onderzoek genoemd worden: andere steden (zoals Amersfoort, Veenendaal en Zeist), diversiteit, de Grebbelinie, humor, Vockingworst en het Prinses Máxima Centrum.
Het provinciegevoel is in Utrecht overigens niet groot. Het sterkst is dit gevoel in Friesland, Groningen en Limburg. In Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht voelen mensen zich juist sterker verbonden met de woonplaats, waarschijnlijk doordat deze provincies grote steden met veel uitstraling hebben.

BELANGRIJKSTE PROVINCIEGENOOT

In het onderzoek werd ook gevraagd wie de grootste provinciegenoot was. Hoewel het merendeel van de ondervraagden niemand kon noemen (71 procent), wisten de resterende invullers toch een selectie te maken. 20 procent van de inwoners vindt Anton Geesink de grootste provinciegenoot. De judoka wordt gevolgd door Dick Bruna - de geestelijk vader van Nijntje (8 procent), Het Goede Doel-zanger Henk Westbroek (8 procent) en historicus Maarten van Rossem (6 procent).
Analyse met Maarten van Rossem op onderzoek naar provincie Utrecht.
"Nou, dat vind ik idioot eerlijk gezegd", lacht Van Rossem in een reactie. "Ik heb er vrede mee, maar het lijkt mij flauwekul. Ik zou zelf veel eerder denken aan iemand als Boerhaave, iemand die van belang is geweest voor het wetenschappelijk onderzoek."
Het feit dat onderwijs en de universiteit niet als trots fenomeen wordt genoemd in het onderzoek, vindt Van Rossem dan ook onbegrijpelijk. "Ronduit idioot natuurlijk. De Universiteit Utrecht is de grootste werkgever van de stad. En als je wil weten waarom Utrecht in de afgelopen veertig jaar een leuke stad geworden is: dat is voor een belangrijk gedeelte natuurlijk te danken aan de omvangrijke studentenpopulatie. En ook elders in de provincie zijn er natuurlijk vrij omvangrijke onderwijsinstellingen."

SCHAAMTE

Naast de vraag wat mensen trots maakt op hun provincie, is er ook gevraagd waar ze zich voor schamen. Maar Utrechters kennen maar weinig schaamte, zo blijkt. 70 procent zegt zich helemaal niet te schamen voor enig fenomeen uit de provincie. Áls ze zich al ergens voor schamen, zou dat 'de mentaliteit van de mensen' zijn (12 procent).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.