Gedeputeerde ziet windmolenkansen in Amersfoort

© De Stadsbron
AMERSFOORT - Gedeputeerde Pim van den Berg ziet ruimte in Amersfoort voor de plaatsing van windmolens. Dat zegt hij in aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten.
Schone energie is een van de thema's die veel besproken worden in aanloop naar de verkiezingen. Het is ook een van de thema's van een groot verkiezingsdebat in het Eemhuis in Amersfoort 13 maart, georganiseerd door RTV Utrecht, De Stadsbron en De Stad Amersfoort. Voor het debat spreekt Van den Berg uitgebreid met De Stadsbron.
Van den Berg woont in Amersfoort en kent de gemeente als oud-raadslid en oud-wethouder goed. Als gedeputeerde is hij onder meer verantwoordelijk voor de energie-transitie, dus om het opwekken van energie duurzamer te maken. Hij vindt dat Amersfoort initiatieven voor windenergie moet omarmen. "Bijvoorbeeld in het Soesterkwartier, maar ook knooppunt Hoevelaken is een prima locatie."
De doelstellingen in het Klimaatakkoord voor de komende jaren zijn ambitieus. Bij al die ambitieuze doelstellingen valt de energie die in Utrecht duurzaam wordt opgewekt nogal tegen. "Het is nu bijna vijf procent en dat moet in 2023 groeien naar 16 procent en in 2030 oplopen naar 30 procent."
In Amersfoort ziet Van den Berg voldoende mogelijkheden voor besparing en opwekking van duurzame energie. "Bijvoorbeeld op de afvalberg van Smink. Daar mag je binnen een bepaalde zone niet bouwen, maar je kunt er prima zonnepanelen kwijt. En denk aan de grond bij Vathorst-Noord, aan de overkant van de Laak, waar een ontwikkelaar in gesprek is met OBV (Ontwikkelbedrijf Vathorst) om een zonnepark neer te leggen."
Knooppunt Hoevelaken.
Knooppunt Hoevelaken. © RTV Utrecht

WINDCOOPERATIES

Bij de aanleg van de zonneparken voorziet Van den Berg nog niet het grootste probleem. ,,Ik zou het veel interessanter vinden als Amersfoort de initiatieven van een aantal windcoöperaties gaat omarmen, bijvoorbeeld in het Soesterkwartier. Aan het einde van de Isselt, vlakbij de zuiveringsinstallatie. Dat ze daar een windmolen kunnen neerzetten voor een aantal huizen in het Soesterkwartier. Van den Berg: ,,Het klimaatakkoord moet aansturen op tenminste 50 procent coöperaties. Wij helpen coöperaties opzetten. Gemeenschappen die over hun eigen energievoorziening gaan, zijn het sterkst, ook in onderlinge binding.''
,,Stimuleren, verbinden, zicht bieden op en kansen benutten; dat zou de provinciale rol moeten zijn. Wij faciliteren. Wij brengen de voorwaarden aan zodat het kan. Wij agenderen, zowel in de regio als in Den Haag. Wij brengen partijen samen.''

KANTOREN

Een ander belangrijk speerpunt van de provincie was iets te doen aan de enorme kantorenleegstand, ook in Amersfoort. Bijna 20 procent van de kantoren staat leeg. Het College van GS heeft rigoureus in nog geplande kantoormeters gehakt. Alleen in Amersfoort werd meer dan 200.000 m² aan kantoorruimte in bestemmingsplannen geschrapt. En leegstaande kantoorpanden kregen een woonfunctie.
Van den Berg benadrukt dat het belangrijk is dat als Amersfoort roept om kantoren, er op de nodige plekken ook kantoren gebouwd mogen worden. Zoals bijvoorbeeld bij het Trapezium. ,,Dat geldt ook voor de stationslocatie en voor de transformatie van het oude rechtbankgebouw.'' Van den Berg geeft aan dat Amersfoort nog kantoren kan bijbouwen op de Wagenwerkplaats en achter de Albert Heijn en Mediamarkt. ,,Aan de kant van het Eemplein, aan de Gaslaan, is nog beperkte ruimte naast het spoor. Dat is ruimte die niet uit de bestemmingsplannen is gestreept.''
Uit voortgangsberekeningen blijkt niet dat er nu heel veel behoefte is aan kantoren, zegt Van den Berg. ,,Hou die markt nou even gesloten om kwalitatief te kunnen invullen waar je kunt invullen. Het gaat niet alleen om kantoren, het gaat om de leefbaarheid van je stad.'' Hij wil voorkomen dat er kantoorpanden in Amersfoort leeg blijven staan, terwijl er elders nieuw gebouwd wordt.
Windmolens langs de snelweg.
Windmolens langs de snelweg. © RTV Utrecht

DECATHLON

Over de mogelijke vestiging van sportwarenhuis Decathlon in Vathorst raakt Van den Berg in 2016 in conflict met oud-collega en wethouder Hans Buijtelaar. Mocht het Franse sportwarenhuis samen met bioscoop, restaurant en bowlingcentrum nu wel of niet worden gevestigd op die plek in de 'oksel' van de A1? De provincie en Van den Berg zeiden van niet. ,,Amersfoort heeft in toenemende mate te maken met leegstand door het 24/7 online winkelen'', licht Van den Berg toe. Hij constateert ook de opkomst van ketens in de binnenstad. ,,Steeds minder winkeliers zijn nog eigenaar van hun winkelpand. En dat maakt het heel kwetsbaar. De Koopgoot heeft nog nooit gelopen. Los dat nou eerst op. Zo'n megastore gaat ten koste van de kwaliteit van je binnenstad.''

KANNIBALISEREN

VVD-wethouder Buijtelaar dacht dat de vestiging van Decathlon geen grote gevolgen zou hebben voor de binnenstad. Hij vond dat de gemeente zelf goed in staat was dit soort besluiten te nemen. Van den Berg verdedigt het provinciaal beleid. ,,Wat wil je met dit soort megastores in relatie tot je kwetsbare binnenstad? Ben je daar dan niet op aan het kannibaliseren? Er zijn twee plekken in Nederland waar Decathlon een 'flagstore' heeft van 1800 tot 2000 m2. Die locaties zijn er ook in de binnenstad van Amersfoort. Laat ze daar dan gaan zitten.''
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met De Stadsbron.nl, het digitale platform voor onderzoeksjournalistiek. RTV Utrecht, De Stad Amersfoort, De Stadsbron en bibliotheek Eemland houden woensdag 13 maart om 20.00 uur in het Eemhuis een debat over de Statenverkiezingen. Belangstellenden zijn welkom.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.