Oppositie schrijft brandbrief: "Minister moet verder ingrijpen op Uithoflijndossier"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De oppositie in de Provinciale Staten heeft een brief opgesteld aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. In de brief uit de oppositie hun zorgen over het gebrek aan actie op het dossier Uithoflijn. De brief is nog niet verstuurd, maar ligt al wel enkele maanden op de plank als ultiem middel.
De jaarrekening van 2017 ligt al maanden onder een vergrootglas. De accountant doet onderzoek naar betalingen van de Uithoflijn in dat jaar, maar waar dat onderzoek precies over gaat wordt niet duidelijk. Mogelijk zouden er wanbetalingen zijn gedaan van miljoenen euro's, maar de provincie ontkent dat in alle toonaarden. Hier zijn in zowel gemeente als de provincie Utrecht spoeddebatten over geweest vorige maand.

SUBSIDIES OPGESCHORT

Doordat de jaarrekening al ongebruikelijk maandenlang wordt onderzocht, schort het ministerie van Binnenlandse Zaken subsidies aan de provincie Utrecht voorlopig op. Dat gaat over 4 miljoen euro per week. Maar de oppositiepartijen willen dat er nu door Den Haag verder wordt doorgepakt. Er moet schoon schip worden gemaakt met de aanstelling van een bewindvoerder.
Partijen spreken van corruptie in de ambtelijke top en een gebrek aan actie van gedeputeerde Dennis Straat. Die heeft toezeggingen gedaan om te gaan handelen, bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met een ontslagen projectdirecteur van de Uithoflijn.
Die voormalige topambtenaar voelt zich niet vrijuit om te spreken over de gang van zaken binnen het project. De oppositie vindt dat de toenadering tot deze man niet snel genoeg gaat en eist actie van de gedeputerde.

GEHEIMHOUDING

Een rapport dat over de gang van zaken bij het project Uithoflijn is geschreven mag niet openbaar worden van de provincie, ook niet met een wob-verzoek van RTV Utrecht. Partijen balen van die geheimhouding. "We weten dat er dingen gebeuren, maar mogen er niet over praten", zo stelt Arne Schaddelee van de ChristenUnie.

NIEUW SPOEDDEBAT

De eerdere spoeddebatten over de mogelijk verdachte betalingen hebben de oppositiepartijen niet gerust gesteld. Op de achtergrond wordt er nog gepraat om nog voor de verkiezingen opnieuw een spoeddebat te houden.
Daarmee willen de partijen actie afdwingen van de gedeputeerde om contact te leggen met de ontslagen projectdirecteur en om "schoon schip" te maken in de ambtenarentop. "Wij gaan hier geen enkele zetel mee winnen", benadrukt de ChristenUnie die zweert dat het geen verkiezingsstunt is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.